Багато стикаються з явищем, коли здатність до сприйняття запахів і смаків помітно знижується або зникає зовсім.
Тим, хто з таким станом не знайомий, все це може здатися чимось неважливим. Але насправді втрата смаку і нюху сильно ускладнює життя, робить її бляклої, прісної, що сильно позначається на емоційному стані.
Зміст статті
- 1 Механізм сприйняття запахів і смаків
- 2 Найбільш часті причини порушення смакового і нюхового сприйняття
- 2.1 Втрата відчуттів при розладах нервового характеру
- 3 Методи боротьби з втратою чутливості
- 4 Традиційне лікування
- 5 Як полегшити стан
- 6 Народні засоби
- 7 Профілактика
Механізм сприйняття запахів і смаків
Кожен з нас сприймає запахи чутливими клітинами, які знаходяться в слизовій оболонці в глибині порожнини носа. По нервових каналах сигнал надходить до мозку, який обробляє інформацію.
Смакові рецептори знаходяться в порожнині рота. Солоне, кисле, солодке чи гірке сприймається спеціальними сосочками мови. Кожна з груп займає свою зону і відповідає за сприйняття того або іншого смаку. Всі смакові відчуття також аналізуються мозком.
Втрата нюху мовою медиків – аносмія. Якщо людина перестала сприймати смаки, це називається авгезией.
Нервові волокна обох аналізаторів тісно пов’язані. Тому зникле нюх часто призводить до того, що змінюються смакові відчуття, знайомі страви сприймаються неадекватно, оскільки нам здається, що їжа не має звичного присмаку. А в реальності ми просто не здатні вловити аромат страви.
Найбільш часті причини порушення смакового і нюхового сприйняття
Найпоширенішою причиною того, що ми перестаємо сприймати запахи і смак їжі, є застуда, але винуватцем може бути не тільки вона. Дуже важливо вчасно визначити походження симптомів, щоб призначити правильну терапію.
Гостре запалення, набряк і накопичення слизу виникають при банальної застуди, провокує розвиток патогенної флори, яка завжди присутня в організмі, або проникнення в організм вірусів і бактерій. При виникненні несприятливих умов, загальному ослабленні імунітету патогени швидко розмножуються. Носові пазухи, борючись з інфекцією, що продукують слиз, яка покликана боротися з більш глибоким впровадженням збудників захворювання.
Втрата нюху і неможливість отримувати задоволення від їжі може мати кілька причин:
вроджені та набуті анатомічні дефекти. Сюди слід віднести поліпи, аденоїди, різні запалення, індивідуальні особливості будови носової перегородки. Оперативне втручання здатне вирішити деякі з цих проблем;
Втрата відчуттів при розладах нервового характеру
Має кілька градацій:
- повна втрата чутливості (аносмія);
- ілюзорне сприйняття оточуючих запахів (какосмия);
- часткове сприйняття, уловлювання тільки сильних запахів (гипосмия);
- сильно загострене нюх (гиперосмия).
Всі проблеми, пов’язані з нюхом, зазвичай бувають викликані причинами, які можна віднести до двох груп: периферичного дії і центрального. Для першої групи є причиною патології, що виникають в носовій порожнині. Другі – це наслідки порушення роботи головного мозку, а також нюхового нерва під впливом різних захворювань або віку.
Втрата смаку і нюху після застуди або внаслідок інших причин здатна привести до стану апатії або до підвищеної дратівливості. Багато вдаються до симптоматичному лікуванню.
Але для ефективної боротьби за відновлення чутливості і нормалізацію роботи рецепторів порожнини носа і рота потрібно дотримуватися лікарських рекомендацій. Тільки лікар може з точністю визначити, чому пропало нюх і смак, дати правильні поради, як їх відновлювати.
Особливо потрібно насторожитися, якщо втратив чутливість не хворий нежиттю. Можливо, буде потрібна допомога невролога для діагностики ймовірних патологій мозку або інших серйозних захворювань.
Методи боротьби з втратою чутливості
Про те, як повернути відчуття смаку і запаху при застуді, найкраще знає лікуючий лікар.
Іноді буває необхідно проведення спеціального тесту, який покликаний визначити, наскільки хворий прав, кажучи: «Не відчуваю смаку їжі…» або «Нюх зникло…» Тест полягає в тому, що пацієнтові по черзі пропонують вдихати вміст флаконів, де знаходяться сильно пахнуть речовини. Туди зазвичай наливають розчин оцту, настоянку валеріани, нашатир.
В домашніх умовах в експерименті можна використовувати ті рідини та продукти, що є під рукою: спирт, парфуми або розчинник для фарби, обгорілу сірник. Якщо кожний наступний запах пацієнт все-таки не здатна почувати, то можна зробити висновок, що у нього є проблема.
Щоб розібратися, як відновити нюх і здатність насолоджуватися їжею, обов’язково потрібен фахівець-отоларинголог.
Традиційне лікування
Якщо лікар визначив, що причиною рясних слизових виділень є застуда, гайморит, зараження вірусними інфекціями, а також алергія, призначаються судинозвужувальні засоби. На 3-5-й день застосування відповідних крапель або спрея зазвичай відчувається значне полегшення носового дихання. З часом пацієнт помітить, що його нюх поступово відновилося.
Нежить, викликана зараженням вірусом, зустрічається в більшості випадків. Він добре піддається симптоматичному лікуванню. Хворому показано рясне тепле питво, введення фізрозчину і противірусні засоби.
Якщо причиною нездужання стало бактеріальне зараження, то тут потрібні антибіотики.Від нежитю алергічного характеру позбавляються антигістамінними засобами.
Всі вищеописані методи усувають причину захворювання. Але як повернути нюх і смак, якщо ніс закладений? Необхідно очистити орган дихання від накопичилася згуслою слизу.
Для цього підійде готовий препарат або найпростіший сольовий розчин, який нескладно зробити вдома. Беруть 1 ч. л. солі (краще морської), розмішують її в теплій кип’яченій воді (1 склянка). Потрібно також спринцівки. Туди набирають отриманий відфільтрований розчин і промивають почергово обидві ніздрі над раковиною так, щоб вода входила в одну ніздрю і виливалася з іншого. Бажано проводити процедуру 2-3 рази в день.
Як полегшити стан
До яких способів ще можна звернутися, що робити, щоб полегшити стан хворого? Йому показані:
- Гарячий душ. Носові проходи добре очищаються під впливом пари. Після душа необхідно добре укутатися, лягти в ліжко.
- Зволоження повітря. Намагатися підтримувати вологість приміщення в межах 60-65%. Для цього на батарею парового опалення можна повісити мокру тканину або скористатися зволожувачем, придбаними в магазині.
- Багато теплої рідини. Підійдуть чаї, компоти, морси, не дуже наваристий курячий бульйон.
- Фізіотерапія, лазеротерапія, магнітотерапія. Допоможуть інгаляції з використанням препаратів, що містять гідрокортизон.
- Застосування імуномодулюючих засобів.
- Гарна підмога – це масаж і дихальна гімнастика.
Як відновити втрачені смакові відчуття? На це питання найкращий відповідь можна отримати у фахівця. Лікарі зазвичай призначають ліки з вмістом еритроміцину, якщо буде виявлена бактеріальна або вірусна природа нездужання, а також препарати штучної слини при її недоліку.
Народні засоби
Плюс народної медицини в тому, що вона використовує тільки натуральні речовини. Цими рецептами можна користуватися також в доповнення до медикаментозного лікування. Ось найпростіші з них:
- Інгаляції. На склянку окропу додають 10 крапель соку лимона і одну з ефірних олій: м’яти, лаванди, ялиці або евкаліпта. Лікування триває від 5 до 10 днів, проводиться по одній процедурі в день. Дуже популярні також інгаляції над гарячою картоплею, відварами ромашки, шавлії.
- Масляні краплі. Використовують зазвичай ментолове і камфорне масло в рівних пропорціях або масло базиліка.
- Турунди. 2 рази в день в носові проходи поміщають ватні тампони, просочені вершковим і рослинним маслом в рівних частинах плюс втричі меншою кількістю прополісу.
- Краплі. На основі меду та бурякового соку (1:3), персикового масла, муміє (10:1).
- Прогрівання. Тільки якщо не забороняє лікар, який визначив причину захворювання, бо не завжди прогрівання корисно.
- Бальзам «Зірочка». Рекомендується змазування певних точок.
Для відновлення смаку також використовують:
- Інгаляції на основі трав.
- Питво. Добре допомагає молоко з медом.
- Відвар з часнику. Кип’ятять 200 мл води, в ній відварюють протягом 2-3 хвилин 4 зубчики часнику, трохи підсолюють і п’ють гарячим.
Нетерплячі пацієнти часто задають питання: «Як швидко я зможу відновитися, коли знову відчую всі відтінки запахів і смаків?». Лікар ніколи точно не зможе відповісти на такі питання. Скільки часу знадобиться того чи іншого людина, щоб прийти в норму, залежить від індивідуальних особливостей кожного.
Профілактика
Уникнути проблем допоможе профілактика. Щоб не питати доктора про те, чому зникає нюх чи почуття смаку, слід своєчасно лікувати захворювання носоглотки, при хронічному нежиті не нехтувати гігієнічними процедурами.
І ще слідувати традиційним порад про прийом здорової їжі, позбавлення від шкідливих звичок, прогулянках і фізкультури на свіжому повітрі. Завжди краще не допустити виникнення захворювання, ніж потім довго лікувати.