Бронхіальна астма на даний момент відноситься до числа найбільш поширених захворювань у світі. Кожна 250-я смерть настає з вини цього захворювання та його ускладнень.
Це хронічне захворювання, що супроводжується запаленням стінок дрібних дихальних шляхів, тобто контроль над ним потрібно підтримувати все життя. Причиною запалення дрібних дихальних шляхів можуть бути різні причини. І помилковою буде думка, що бронхіальна астма — алергічне захворювання тільки. Існують і неаллергические типи цієї хвороби. Але, астма, пов’язана з алергією, є найбільш частою. Саме тому принципи її лікування зводяться до зміни способу життя і в першу чергу до зменшення контактів з алергенами.
Харчування є частою причиною виникнення гіперчутливості. Дієта при бронхіальній астмі з обмеженням або виключенням алергенних продуктів є першочерговим завданням хворого.
Принципи дієти
Яким має бути харчування при бронхіальній астмі без супутніх захворювань, щоб задовольняти основні потреби організму?
Що можна вживати?
В раціоні можуть бути:
- різні каші (крім манної), макаронні вироби;
- різні сорти хліба;
- кисломолочні продукти, сири;
- овочі, ягоди, фрукти;
- будь-які нежирні сорти м’яса, птиця, кролик.
Що потрібно обмежити? Слід помірно вживати наступні продукти:
- тваринні жири, наприклад, свинячий, баранячий і бульйони з м’яса цих тварин;
- кава, какао, алкоголь, чай;
- яйця, риба, горіхи;
- консерви і мариновані продукти;
- бруква, щавель, шпинат;
- соління, наприклад, кисла капуста, копченості, помідори;
- сіль (до 10 г в день);
- молоко.
Що вживати не можна? Відмовитися доведеться від таких продуктів:
- приправи, гострі блюда і соуси;
- цитрусові;
- будь-які продукти з штучними барвниками, ароматизаторами та іншими харчовими добавками;
- хрін, гірчиця.
Особливості дієти при різних видах астми
Харчування при бронхіальній астмі, поєднується з харчовою алергією повинно виключати всі продукти, на які помічена алергія. В іншому принципи збігаються із звичайною дієтою.
При чутливості до пилку в залежності від виду алергії потрібно виключити:
- харчові злаки при алергії на злакову пилок;
- горіхи при алергії на горіхову пилок;
- насіння соняшника при алергії на пилок складноцвітих рослин.
При «аспірінової» астми не можна приймати ацетилсаліцилову кислоту. У деяких кондитерських виробах і спиртових напоях присутній барвник тертразин, який може викликати задуху у хворих з «аспірінової» астмою. У консервах і маргарині міститься бензойнокислый натрій, що відноситься до групи консервантів, який також може викликати загострення хвороби. Всю їжу, що містить саліцилати, потрібно виключити.
Деякі омани про гіпоалергенної дієти
В інтернеті легко знайти безліч статей про дієти при астмі. Однак багато з них містять помилкові або застарілі відомості в цій області. Крім того, самі пацієнти нерідко роблять помилки, яких краще уникати. Які міфи існують?
Висновок
Для досягнення контролю над бронхіальною астмою потрібно пам’ятати, що лікування починається з немедикаментозного лікування, а потім приєднується лікарська терапія. Правильне харчування при астмі має міцно увійти в життя кожного астматика.
Вибір дієти пацієнт повинен здійснювати виходячи з рекомендацій лікуючого лікаря. Але кожен хворий на бронхіальну астму повинен знати основні принципи дієтотерапії, щоб не тільки не нашкодити своєму здоров’ю, але і поліпшити якість життя і знизити ризик загострень.