Хоч ангіна і не відносяться до захворювань ШКТ, все ж існує спеціальна дієта, якої бажано дотримуватися під час цієї хвороби.
Правильне харчування при ангіні дозволить не навантажувати запалене горло, а також підтримає знижений імунітет. Практика показує, що дотримання дієти майже вдвічі прискорює одужання і полегшує процес перебігу запалення піднебінних мигдалин.
Загальні принципи харчування при ангіні
Дві основні проблеми цього захворювання – біль у горлі та підвищена навантаження на печінку. З першим все і так зрозуміло: людині боляче ковтати навіть слину, не кажучи вже про щось більш суттєве.
А щодо печінки: при ангіні вона постійно переробляє і виводить токсини, які надходять в організм разом з гноєм з горла. Тому не рекомендується вживати шкідливу їжу, яка ще більше навантажить печінку.
Виходячи з цього, можна виділити кілька принципів харчування при ангіні і тонзиліті.
- Порції повинні бути маленькими, щоб людина не втомлювався із-за болів при ковтанні;
- Температура їжі повинна бути теплою, т. к. гаряче може обпалити стоншену слизову, а холодне – викликати загострення. Поширена думка, що під час ангіни треба пити гаряче, помилково;
- Будь-які дряпають горло продукти повинні бути виключені. Це, наприклад, чіпси, сушіння, насіння;
- Виключити потрібно і дратівливі продукти з кислим, гострим, пряним смаком. А цитрусові соки слід розбавляти водою наполовину;
- Страви мають бути смачними, улюбленими пацієнтом, тому що під час хвороби в нього і так поганий апетит;
- Не слід насильно годувати хворого, т. к. це не піде йому на користь;
- Якщо апетиту зовсім немає, потрібно давати хворому жирний кефір кімнатної температури;
- Харчуватися при ангіні потрібно регулярно. Бажано зберігати єдиний режим харчування (в один і той же час), щоб організм пристосувався до переробки їжі, і хворий простіше переносив хворобу.
Пити гарячий чай можна і потрібно на стадії початку ангіни, коли є загальні симптоми інфекції (температура, кашель), але горло поки не запалене. Корисно пити його з медом, лимоном або травами. Коли ангіна перейшла у гостру форму – будь-які гарячі напої заборонені.
Що можна їсти при ангіні?
Основні заборони та дозволи можна виділити загальні принципи харчування при ангіні. Але лікарі все ж виділяють деякі продукти, які найбільш сприятливо впливають на одужання. Чергуючи і комбінуючи їх, можна отримати повноцінне, смачне і корисне меню на час лікування ангіни.
Теплий бульйон із курячого філе.
Можна відварити його з додаванням крупно порізаних овочів. Вийде вітамінізований, багатий білком бульйон, який втамовує голод і виводить токсини. Якщо у хворого хороший апетит, можна додати туди м’ясо і покришити овочі. Вийде суп.
Супи-пюре.
Дієта при ангіні передбачає і супи-пюре, які сприятливо впливають на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Готувати їх можна з нежирного м’яса або риби, перемелюючи відварені інгредієнти в блендері.
Дрібна відварна вермішель або домашня локшина.
Це джерело вуглеводів, які будуть допомагати зберігати сили.
Котлети.
Парові котлети з телятини, курятини або індички.
Знежирене кип’ячене молоко.
Це джерело білка. Пити теплим, з додаванням меду (якщо немає алергії).
Нежирний сир.
Якщо боляче ковтати, можна розвести його водою до стану кефіру. Сир містить масу вітамінів і мікроелементів.
Вівсяна каша з крупи дрібного помелу (№3).
Краще робити її максимально рідкою. Це теж джерело вуглеводів і корисних мікроелементів.
З фруктів при ангіні можна їсти банани.
Вони м’які, містять бета-каротин і вітамін C. Зелені яблука – джерело заліза. Є їх бажано ложкою, перетворюючи в пюре.
Кавуни.
Дають природний сечогінний ефект, який допомагає справлятися з інтоксикацією.
Яйця.
Ще одне джерело білка і амінокислот: курячі яйця. При ангіні з них можна готувати омлет.
Овочі.
В якості перекусу підійде відварена буряк, в яку додається тертий часник на кінчику ножа (щоб не обпалити горло). Це вітамінне блюдо корисно для кишечника. Також воно володіє антибактеріальними властивостями, завдяки часнику.
Солодке.
З ласощів можна їсти гіркий шоколад. Він покращує настрій і підвищує знижений тиск.
Що не можна їсти при ангіні?
Виділимо продукти, які не можна їсти при ангіні.
- Жирне м’ясо і риба. Це дуже важка їжа, яка буде віднімати сили;
- Бобові. Вони довго перетравлюються;
- Грубі крупи (гречка, рис) будуть травмувати горло;
- Житній хліб;
- Будь-які приправи (перець, прянощі, велика сіль), а також страви на оцтовій основі;
- Смажене, копчене, консервоване;
- Сухі сніданки і перекуси типу чіпсів, крекерів, попкорну;
- Жирні молочні продукти;
- Ковбаса;
- Будь-які ягоди (крім кавуна): вони кислі і містять грубі кісточки;
- Сирі овочі.
Цей список поширюються і на дорослих, і на дітей. Дитині, хворій на ангіну, потрібно давати більше пиття, щоб з організму якомога швидше виходили токсини. Відпоювати його можна солодким теплим чаєм, розведеними соками, морсами і компотами.
Добре давати малюкам рідини через соломинку: це своєрідний контроль обсягу одного ковтка. Також при ангіні у дітей апетит відсутня зовсім, тому в перші дні можна давати йому те, що він просить, його улюблені страви, але тільки в теплому вигляді і дрібно покришені або перетерті.
Приблизне меню на тиждень для дорослого та дитини
Збалансоване меню на 7 днів, яке допоможе хворому справитися з ангіною.
День перший
- Сніданок: омлет, ошпарений помідор без шкірки. Чай зі свіжою булочкою;
- Перекус: очищене від шкірки терте яблуко;
- Обід: рибний суп або бульйон з тріски, кілька шматочків відвареної моркви, картоплі, капусти;
- Полудень: нежирний сир, розведений водою;
- Вечеря: картопляна запіканка з дрібно порізаної телятиною.
День другий
- Сніданок: вівсяна каша, банан. Чай;
- Перекус: запечене яблуко з медом;
- Обід: курино-овочевий суп або бульйон. Парова котлета;
- Полуденок: склянка кип’яченого, але охолодженого молока;
- Вечеря: макарони «ріжки», перемішані з паровою котлетою.
День третій
- Сніданок: пшоняна каша, шматочок білого м’якушки (без кірки) з вершковим маслом. Чай;
- Перекус: відварена терта буряк з часником або без. Шматочок білого хліба;
- Обід: суп-пюре з курки і овочів;
- Полуденок: терте яблуко;
- Вечеря: сирники (хрустку скоринку зняти) з нежирної сметаною.
День четвертий
- Сніданок: мус з сиру і банана, можна додати сметани. Чай;
- Перекус: свіжа м’яка булочка і напій;
- Обід: рибні котлети на пару. Рибний бульйон. Відварені овочі;
- Полудень: нежирний йогурт або стакан кефіру;
- Вечеря: омлет з помідорами.
На 5, 6 та 7 дні можна комбінувати сніданки, обіди та вечері з попередніх днів. Дієта при тонзиліті або ангіні буде залежати від стану здоров’я пацієнта, його смакових переваг і можливостей рідних і близьких. Напої і чай при ангіні можна давати максимально часто, незалежно від прийому їжі.