Особливості харчування при гаймориті

При гаймориті, особливо при ризику розвитку ускладнень, основна задача харчування полягає в тому, щоб закрити підвищену потребу організму в поживних речовин, макро – і мікроелементів. Запобігти руйнування білків, зменшити інтоксикаційний синдром і підвищити стійкість бар’єрів імунної системи.

Важливість правильного прийому їжі

Особливості харчування при гаймориті

Механізм енергетичного голодування при гнійно-запальних захворюваннях можна пояснити порушенням режиму харчування, а також погіршенням функції травних органів, станом підвищеного метаболізму.

При тяжкому стані під час гаймориту потребу організму в поживних речовинах і енергії подібна до тієї, яка спостерігається при септичному стані, політравми, опікової хвороби.

Змінюється обмін вуглеводів. В результаті посиленого метаболізму глюкози може спостерігатися гіперглікемія – збільшення цукру в крові. З-за зміни метаболізму в печінці у першу чергу окислюються ліпіди, що є головним джерелом енергії для пацієнта.

Іншими словами, організм починає спалювати запаси, які знаходяться в жировій тканині, як наслідок занепад сил і апатія.

Збалансована дієта при гаймориті, особливо ускладнений, має вкрай важливе значення. Надлишкове надходження поживних речовин може стати причиною накопичення рідини в організмі, порушення споживання глюкози, жирової перебудови печінки.

Переїдання може бути причиною послаблення стільця. В той же час недостатнє харчування при гаймориті і голодування можуть бути причиною порушення функції багатьох органів і систем.

Баланс вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів може бути відрегульований в залежності від наявного надлишку чи нестачі води, результатів іонограми крові, наявності ускладнень або супутньої патології.

Дієта при хронічному гаймориті

Оптимальна дієта при хронічному запаленні в організмі дає можливість оптимізувати роботу всіх систем, поліпшити загальне самопочуття пацієнта, нормалізувати процеси відновлення запалених тканин. Енергетичне голодування у пацієнтів з хронічним синуситом пояснюється малим надходженням поживних речовин і збільшенням витрати енергії.

Особливості харчування при гаймориті

  • Чималу роль в дієті при хронічному гаймориті мають вітаміни і мінерали. Зміна кількості електролітів крові є причиною вторинного імунодефіциту при хронічному вогнищі запалення в організмі;
  • Недостатність цинку при голодуванні може послужити причиною порушення функції тимуса, зниження активності тималіну;
  • Недостатність міді призводить до надмірного утворення вільних радикалів, які чинять канцерогенну дію. Тому дефіцит мікро – і макроелементів при голодуванні сприяє зниженню стійкості до впливу негативних факторів.

Необхідно дотримуватися високоенергетичної дієти (більше 2500 ккал), з високим вмістом білків (100-120 г, понад 60% з них повинні бути тваринного походження) і жирів (90-100 г).

Кількість споживаних вуглеводів, має бути в межах фізіологічної норми – 300-400 р. (при загостренні запалення кількість вуглеводів зменшується). Якщо в анамнезі у пацієнта немає даних на алергію або непереносимість будь-яких продуктів, рекомендується повноцінне харчування.

Слід обмежити в раціоні:

Міцні бульйони з м’яса і риби, зменшити кількість споживаної солі, прянощів і продуктів, у складі яких є легкозасвоювані вуглеводи.

Обмеження кухонної солі (менше 6г. на добу) надає протизапальну дію, зменшує затримку води в організмі. Дотримуючись дієти необхідно обмежити прийом вільної рідини.

Рекомендується збільшення продуктів:

З великим вмістом вітамінів, особливо А, С, групи В, а також солями кальцію, фосфору, міді і цинку.

Особливості харчування при гаймориті

До таких продуктів відносяться:

  • Пшеничні висівки;
  • Відвар з шипшини;
  • Печінка;
  • Волоські горіхи.

Поліпшенню апетиту при голодуванні сприяє:

  • Вживання овочів;
  • Фруктів;
  • Ягід і соків з них.

Для зменшення запального процесу в слизовій оболонці пазухи корисно поповнювати дієту продуктами, що містять омега-З жирні кислоти (риб’ячий жир, печінка тріски). Дані харчові добавки можуть надавати імуномодулюючий вплив.

У людей з хронічною закладеністю носа під час прийому їжі може затрудняться дихання, що ще більшою мірою зменшує кількість прийнятої їжі. В такому разі більш частий і менший за обсягом прийом їжі може полегшити незручності.

Голодування при гаймориті

Так як запальний процес вимагає від організму мобілізації захисних відновлювальних сил, голодування є не зовсім доречним. Під час голодування в організм не надходять ті поживні речовини, які є складовою будівельної ураженої слизової оболонки, складовим компонентом факторів імунітету.

Як бонус відео. Лікар-епідеміолог розповідає, як харчуватися під час вірусних інфекцій. Ці поради як не можна, до речі, підходять і під час лікування гаймориту.