Дієта при бронхіальній астмі, сучасний погляд

f5bc7e3e42904b2ea7082a8fe232012f Дієта при бронхіальній астмі, сучасний поглядБронхіальна астма на даний момент відноситься до числа найбільш поширених захворювань у світі. Кожна 250-я смерть настає з вини цього захворювання та його ускладнень.

Це хронічне захворювання, що супроводжується запаленням стінок дрібних дихальних шляхів, тобто контроль над ним потрібно підтримувати все життя. Причиною запалення дрібних дихальних шляхів можуть бути різні причини. І помилковою буде думка, що бронхіальна астма — алергічне захворювання тільки. Існують і неаллергические типи цієї хвороби. Але, астма, пов’язана з алергією, є найбільш частою. Саме тому принципи її лікування зводяться до зміни способу життя і в першу чергу до зменшення контактів з алергенами.

Харчування є частою причиною виникнення гіперчутливості. Дієта при бронхіальній астмі з обмеженням або виключенням алергенних продуктів є першочерговим завданням хворого.

Принципи дієти

Яким має бути харчування при бронхіальній астмі без супутніх захворювань, щоб задовольняти основні потреби організму?

  • Воно повинне бути різноманітним, вітамінізованим і повноцінним.
  • Калорійність раціону становить близько 2700ккал/добу.
  • У добу слід вживати від 100 г білка, 85 г жирів, 300 г вуглеводів.
  • Їжа повинна бути комфортної температури від +15 до +65°С.
  • Рекомендується не переїдати і не є перед сном.
  • Їсти краще невеликими порціями, але часто, до 5-6 разів на день.
  • Що можна вживати?

    В раціоні можуть бути:

    • різні каші (крім манної), макаронні вироби;
    • різні сорти хліба;
    • кисломолочні продукти, сири;
    • овочі, ягоди, фрукти;
    • будь-які нежирні сорти м’яса, птиця, кролик.

    Що потрібно обмежити? Слід помірно вживати наступні продукти:

    • тваринні жири, наприклад, свинячий, баранячий і бульйони з м’яса цих тварин;
    • кава, какао, алкоголь, чай;
    • яйця, риба, горіхи;
    • консерви і мариновані продукти;
    • бруква, щавель, шпинат;
    • соління, наприклад, кисла капуста, копченості, помідори;
    • сіль (до 10 г в день);
    • молоко.

    Що вживати не можна? Відмовитися доведеться від таких продуктів:

    • приправи, гострі блюда і соуси;
    • цитрусові;
    • будь-які продукти з штучними барвниками, ароматизаторами та іншими харчовими добавками;
    • хрін, гірчиця.

    Особливості дієти при різних видах астми

    Харчування при бронхіальній астмі, поєднується з харчовою алергією повинно виключати всі продукти, на які помічена алергія. В іншому принципи збігаються із звичайною дієтою.

    При чутливості до пилку в залежності від виду алергії потрібно виключити:

    • харчові злаки при алергії на злакову пилок;
    • горіхи при алергії на горіхову пилок;
    • насіння соняшника при алергії на пилок складноцвітих рослин.

    При «аспірінової» астми не можна приймати ацетилсаліцилову кислоту. У деяких кондитерських виробах і спиртових напоях присутній барвник тертразин, який може викликати задуху у хворих з «аспірінової» астмою. У консервах і маргарині міститься бензойнокислый натрій, що відноситься до групи консервантів, який також може викликати загострення хвороби. Всю їжу, що містить саліцилати, потрібно виключити.

    Деякі омани про гіпоалергенної дієти

    В інтернеті легко знайти безліч статей про дієти при астмі. Однак багато з них містять помилкові або застарілі відомості в цій області. Крім того, самі пацієнти нерідко роблять помилки, яких краще уникати. Які міфи існують?

  • Гіпоалергенного харчування повинні дотримуватися абсолютно всі пацієнти з бронхіальною астмою. Це не так. Якщо у людини діагностовано і підтверджена неатопічної форма цього захворювання, то дотримуватися такої дієти не потрібно. Багато пульмонологи вважають ці заходи не тільки зайвими в терапії, але і погіршують якість життя за відсутності будь-якої гарантії поліпшення. Крім того, на підставі досвіду лікарів-пульмонологів було зроблено висновок, що гіпоалергенні дієти потрібні тільки при наявності алергії на певні продукти або агенти, подібні з ними по антигенній структурі.
  • Якщо у пацієнта ендогенна (неалергічний) бронхіальна астма, то йому не потрібно дотримуватися ніяких лікувальних дієт. Дійсно, дотримуватися дієт не потрібно, але потрібно харчуватися збалансовано і раціонально. А ще рекомендується обмежити кількість кухонної солі, так як натрій може підвищувати бронхіальну секрецію, збільшувати чутливість бронхів до зовнішнім агентам, і взагалі, погано впливати при наявності запалення бронхіальних шляхів.
  • Хворим на бронхіальну астму з чутливістю до пилку не потрібно дотримуватися гіпоалергенних дієт. Це помилкова думка. Пилок має спільні антигенні властивості зі злаками, горіхами і різними насінням (наприклад, соняшника). Однак деякі роблять і іншу помилку у такій ситуації — не вживають будь-які злакові продукти. Потрібно мати на увазі, що термічно оброблені злаки втрачають алергенні властивості. Ось тому хліб, каші, борошняні вироби їсти можна.
  • Якщо відзначається гіперреактивність на запах якогось продукту, то його вживання точно викличе алергію. Це не завжди так. Якщо у людини непереносимість запаху м’яса, то це не значить, що саме м’ясо у нього буде алергія.
  • Серед хворих на бронхіальну астму поширена так звана розвантажувальна дієтотерапія. Це 2-3-добове голодування, при якому дозволено вживати тільки 1 або максимум 2 продукту. В даний час до розвантажувальним дням пульмонологи рекомендують вдаватися вкрай рідко, а в країнах заходу від цієї практики давно відійшли.
  • Багато астматиків вважають рибу высокоаллергенным продуктом і воліють її не вживати. Але дослідження, проведені в Японії та інших провідних країнах, довели, що вживання риби ніяк не впливає на перебіг бронхіальної астми. Навпаки, омега-3 ПНЖК запобігають розвитку запалення в стінках бронхів. З цієї причини в раціоні таких хворих мають бути риба і морепродукти, якщо алергія на них не доведена.
  • Висновок

    Для досягнення контролю над бронхіальною астмою потрібно пам’ятати, що лікування починається з немедикаментозного лікування, а потім приєднується лікарська терапія. Правильне харчування при астмі має міцно увійти в життя кожного астматика.

    Вибір дієти пацієнт повинен здійснювати виходячи з рекомендацій лікуючого лікаря. Але кожен хворий на бронхіальну астму повинен знати основні принципи дієтотерапії, щоб не тільки не нашкодити своєму здоров’ю, але і поліпшити якість життя і знизити ризик загострень.