Ангіна        25 Серпня 2018        659         0

Що можна їсти при ангіні, а що не можна: правильна дієта

При ангіні не всі продукти можна їсти, чоловік повинен знати, що деякі з них погіршують стан під час хвороби. Щадна їжа не тільки зменшує навантаження на горло з запаленням, але і підтримає пригнічений імунітет. Під час ангіни організм бореться і йому необхідний джерело корисних речовин. У такому разі щадна їжа полегшить процес протікання хвороби і прискорить одужання.

Особливості харчування при ангіні

Будь-яка хвороба має один неприємний симптом — біль. Крім цього, при тонзиліті страждає печінка, оскільки їй доводиться пропускати через себе всі отрути, що накопичуються організмом. Тому важливо не перевантажити орган, а навпаки — допомогти йому. Харчування при ангіні повинно бути таким, щоб дорослий відчував себе легко і просто.

Дієта при тонзиліті включає в себе ряд принципів, яких необхідно дотримуватися:

  • Маленькі порції. Прийом дозволяє знизити навантаження на горло і зняти перевтома.
  • Тепла їжа. Низька або надмірно висока температура дає ще більше навантаження на пошкоджену слизову.
  • Відмова від кислої їжі. Те ж саме стосується гострих і пряних страв.
  • Під забороною дряпають продукти. Вони також небажані для хворого горла.
  • Смак їжі. В першу чергу вона повинна збуджувати апетит.
  • Користь всього молочного. Давати пацієнтові, якщо у нього повністю зник апетит.
  • При захворюванні рекомендується дієтичний стіл 13. Головне в цьому питанні — регулярність. В обов’язковому порядку зберігати режим — стежити, щоб прийоми їжі повторювалися в один і той же час. Це допоможе травних органів робити повноцінну переробку їжі, і хвороба відступить набагато раніше.

    Що можна їсти при ангіні, а що не можна: правильна дієта

    Що і чому не можна їсти при ангіні

    Дієта при ангіні не занадто жорстка і, як правило, відкидає все те, що дратує слизові. Мова йде про насичених бульйонах, основа яких — м’ясо тварин жирних сортів.

    Такі ж вимоги поширюються на рибу. Пряний твердий сир також заборонено їсти. На десерт заборонено їсти солодку випічку з просоченням і кремами на основі олії.

    Страви з додаванням лимонної кислоти (і оцту) також заборонені до вживання. Компоненти, що входять до їх складу, роз’їдають поверхню слизової оболонки і підсилюють болючість при ангіні. Крім цього, вони стають причиною порушення травлення. Це компоти, консерви і соління, приготовані на основі оцту, овочів і фруктів з кислинкою.

    Що можна їсти при ангіні, а що не можна: правильна дієта

    При ангіні заборонено їсти цитрусові. Тоді виникає питання, а як кількість вітамінів, що входить в їх склад, адже вони приносять користь ослабленому організму? Вони допомагають легше перенести ангіну і активують захисні функції організму. Дозволяється їсти апельсини при ангіні чи ні? Альтернатива є — вичавити сік і перед вживанням розвести кип’яченою водою.

    Копчені і гострі страви

    Також не можна при ангіні їжу, приготовану шляхом копчення. Як правило, вона досить гостра і має пряні нотки. До неї відносять:

    Що можна їсти при ангіні, а що не можна: правильна дієта

    • продукти, що пройшли процедуру копчення;
    • спеції;
    • редьку і овочі з гірким присмаком;
    • їжу з високим рівнем клітковини.

    На час лікування з раціону слід виключити деякі крупи. Доведеться забути про перловке і ячної крупі. Щоб продукти не загальмовує процес терапії, відмовляються від бобових і овочів у сирому вигляді. Після поліпшення стану продукти поступово вводять в меню.

    Ці продукти приносять величезну користь для організму. Але при ангіні вони можуть завдати шкоди. Наприклад, бобові і злаки викликають метеоризм. Тоді доводиться займатися лікуванням розлади травлення.

    Напої, снеки і фастфуд

    Вичавка з фруктів, яка містить кислоту — це не вся рідина, заборонена при тонзиліті. Під забороною кави насиченого чорного кольору, міцні чаї і газована вода. Такі снеки, як горішки, чіпси і сухарики провокують загострення болю. В ту ж категорію входить і попкорн. Протипоказані насіння соняшника та гарбуза. Терапія повинна проходити без фастфуду.

    Що можна їсти при ангіні, а що не можна: правильна дієта

    Так звані снеки можуть заподіяти незручність. Завдяки структурі можуть дряпати горло. Їх небажано їсти, щоб ще більше не травмувати слизову оболонку ротової порожнини.

    Що можна їсти при ангіні

    Дієта № 13 містить в собі всі вимоги щодо раціону при захворюванні. Дозволені продукти насичені корисними мікроелементами і не викликають алергічних реакцій у пацієнта. Вони без проблем засвоюються і не доставляють незручностей. Дозволені страви:

  • Перші гарячі супи на легкому бульйоні з додаванням круп або овочів.
  • Цибуля при ангіні дозволений тільки у вареному або запеченому вигляді, в якості спеції.
  • Рис, гречка, вівсяні пластівці, кукурудзяна крупа.
  • М’ясні страви з подрібненого м’яса (птиця, кролик, а також нежирні сорти риби).
  • Відварені яйця і омлет з них.
  • Кефір, ряжанка, молоко, кисле молоко — не вище 1,5%-ї жирності.
  • Черствий хліб.
  • Гарбузова, морквяне або картопляне пюре. Цвітна капуста також дозволена.
  • Що можна їсти при ангіні, а що не можна: правильна дієта

    Що можна їсти при ангіні серед солодощів дорослому? Вітаються сирні запіканки, суфле і желе з молока. Які фрукти можна їсти? Яблука в запеченому вигляді, банани, малина і всі інші, які не містять кислинки. Їх печуть, готують на пару, роблять киселі і желе.

    Оскільки ангіна — захворювання, атакуюче також і імунітет, пацієнтів цікавить, чи можна їсти солодке варення? У кожному випадку все індивідуально і залежить від перебігу захворювання. Оскільки подібний продукт має кислинку, його призначають на початку ангіни або на етапі затухання важких симптомів. Такий підхід дозволяє знизити навантаження на організм.

    Режим харчування при тонзиліті

    Режим харчування відіграє важливу роль поряд з правильно підібраними продуктами. Перетерта їжа легше засвоюється і позбавлена негативного впливу на горло. Багато фахівців у процесі складання меню при ангіні рекомендують використовувати під час приготування тертку, блендер і інші пристосування в цьому роді. Кількість прийомів збільшити, а зменшити порції. Такі нюанси актуальні для тонзиліту і багатьох інших захворювань.

    Що можна їсти при ангіні, а що не можна: правильна дієта

    Дитяча дієта при ангіні

    Особливого підходу вимагає питання щодо дієтичного харчування у дітей при ангіні. Малюки, випробувавши біль при ковтанні, відмовляються від їжі. Батьки переживають і змушують дитини є проти волі, але це неправильно. Набагато ефективніше залишити його в спокої і дати відпочити. Пізніше апетит дасть про себе знати, і малюк попросить їсти.

    Годуюча жінка, крім молока, повинна давати дитині їжу, яка йому подобається, при цьому дотримуватися вищевказані правила годування при ангіні. Не рекомендовано вводити в раціон нові продукти. Є ймовірність, що вони спровокують алергічну реакцію. Якщо це хліб, бажано вибирати білий.

    Що можна їсти при ангіні, а що не можна: правильна дієта

    Дієтичне харчування для малюка нічим не відрізняється від харчування дорослого. Їжа повинна бути подрібнена і термічно оброблена. Заборонено вживати смажене, солоне, жирне, копчене і солодке при ангіні. Ні в якому разі не давати малюкові газовану воду та інші шкідливі продукти.

    Користь рясного пиття при ангіні

    Серед пацієнтів існує думка, що гаряча рідина допоможе швидше позбутися від захворювання. Це не зовсім вірно. При ангіні показаний гарячий чай тільки на початковій стадії. Як правило, в перші дні хвороби з’являються симптоми інтоксикації — хворого мучить кашель, температура, але горло не запалене. У перші дні хвороби чай роблять на травах з додаванням лимона і меду.

    Гостра форма ангіни забороняє будь-які гарячі напої, якими корисними вони б не були. Також не рекомендовано пити холодні соки і морси.

    Занадто висока або низька температура викликає загострення. При цьому лікарі настійно рекомендують пити багато рідини при тонзиліті.

    Що можна їсти при ангіні, а що не можна: правильна дієта

    Рідина виводить токсини з організму, тому покращує стан пацієнта. Разом з потом і сечею виводяться мікроорганізми, що сприяють розвитку хвороби. У добу хворому рекомендується випивати близько 2,5 л. Більшу частину повинна становити проста вода, все інше — чаї і фруктові соки. Якщо це дитячий організм, дозу знижують до 1,5 або 1 л.

    Теплі трав’яні чаї заспокоюють пошкоджені слизові оболонки горла при ангіні і загоюють рани. Їх можна зробити ще більш корисними, якщо додати 1 ч. л. меду. Велика кількість вітамінів в їх складі поліпшить імунну систему людини. Батьки можуть скористатися невеликою хитрістю. Якщо дитина відмовляється пити трав’яний чай, рекомендується додати трохи цукру для поліпшення смаку.

    Серед трав і ягід виділяють плоди шипшини. Червоні ягоди містять велику кількість вітаміну С. Він допомагає в роботі печінки і робить загальний сприятливий вплив на організм людини. Не менш ефективним вважається відвар з гілок і листя смородини. Також рекомендується пити чай з ягід смородини, які перед цим подрібнюють до однорідного стану.