Нежить        27 Грудня 2018        208         0

Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?

Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?ГРВІ являє собою поширене вірусне захворювання, від якого в рівній мірі страждають і дорослі і діти. Щоб вилікувати інфекцію без наслідків для організму, одного прийому лікарських препаратів недостатньо.

Необхідно ще і правильно харчуватися. Харчування при застуді відіграє важливу роль. Їжа повинна сприяти зміцненню імунітету і пом’якшення симптомів захворювання, але при цьому не надавати велике навантаження на травний тракт.

Зміст статті

  • 1 Основні правила харчування при застуді та ГРВІ
    • 1.1 Як готувати
  • 2 Раціон при застуді та ГРВІ
  • 3 Дозволені продукти
  • 4 Продукти, які не рекомендуються
  • 5 Кращі протипростудні продукти і напої
  • 6 Як годувати дитину при застуді
  • 7 Корисні поради

Основні правила харчування при застуді та ГРВІ

При простудних захворюваннях імунна система починає активно виробляти антитіла, щоб запобігти руйнівну дію збудника на організм. Їх дія спрямована на знищення інфекційних агентів.

А щоб процес синтезу цих антитіл відбувався швидше і ефективніше, організму потрібні певні речовини, виробляти які самостійно він не може.

Відповідно, отримувати він їх повинен ззовні, тобто з їжі. Основна речовина, в якому потребує у період застуди організм, — це білок.

Однак, щоб він легко засвоювався, буде потрібна додаткова енергія, а також травні ферменти. Крім цього, хворому організму необхідні вітаміни і мінерали, які сприятимуть посиленню синтезу антитіл і очищення крові від токсичних речовин.

Ось чому так важливо дотримуватися правила харчування при застуді. Якщо людина буде строго слідувати їм, він не тільки забезпечить необхідну підтримку імунітету, але й значно полегшить свій стан в період хвороби.

Харчуватися при застуді потрібно таким чином, щоб організм не відчував додаткове навантаження, але при цьому отримував все необхідне.

При гострих респіраторних захворюваннях харчуватися потрібно часто і невеликими порціями. Таким чином, навіть при відсутності апетиту у хворого на грип або ГРВІ його організм буде отримувати необхідні корисні речовини.

При наявності хворобливих відчуттів у горлі перед вживанням їжу необхідно подрібнити. Її консистенція повинна бути м’якою, так як груба і тверда їжа може поранити слизову глотки, тільки посилюючи біль.

Температура страв повинна бути помірною. Холодну і гарячу їжу вживати не можна, вона чинить подразнюючу дію.

Як готувати

Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?Процес приготування їжі також важливий. Її не варто обсмажувати або запікати.

При ГРВІ рекомендується вживати страви, відварені або приготовані на пару. У цей період вкрай небажано їсти у великій кількості:

  • кислі продукти;
  • гострі спеції і соуси;
  • копченості;
  • соління.

Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?Віддавати перевагу слід молочної продукції, м’яса, овочів і фруктів. При цьому важливо дотримувати питний режим, так як достатнє вживання рідини забезпечує ефективне виведення токсичних речовин з організму.

Але не варто споживати напої, які надають сечогінну дію, так як вони підвищують навантаження на нирки. До того ж при сильному потовиділенні такі напої можуть спровокувати зневоднення.

Що стосується обмежень, то необхідно виключити з раціону свіжу випічку.

При її виготовленні використовуються дріжджі, які є свого роду активатором для вірусів – вони збільшують проникність мембран клітин, завдяки чому вірус набагато легше проникає в них. Не рекомендується зловживати цукром і кондитерськими виробами.

Виконуючи ці нескладні правила харчування, людина зможе значно поліпшити своє самопочуття і прискорити процес одужання, запобігти розвитку серйозних ускладнень.

Раціон при застуді та ГРВІ

Дієта при ГРВІ повинна дотримуватися, починаючи з перших днів захворювання. Їжа повинна бути легкозасвоюваною, а вміст білків, жирів і вуглеводів — збалансованим.

Щоб прискорити процес одужання, потрібно обмежити в раціоні кількість тугоплавких жирів, а от від легкозасвоюваних вуглеводів відмовлятися не варто, так як вони в короткі терміни заповнюють запаси енергії в організмі.

Здорове харчування при ГРВІ передбачає вживання великої кількості білка. Недолік цієї речовини призводить до порушення вироблення ферментів, необхідних для перетравлювання їжі. Розписуючи щоденне меню для хворого, потрібно враховувати, що оптимальним в цьому випадку буде вживання білка з розрахунку 1 г на 1 кг.

У раціоні обов’язково повинні бути присутніми овочі і фрукти. У них маса корисних речовин, у тому числі вітамінів і мінералів, необхідних для зміцнення імунітету.

Говорячи про те, що їсти людині в період простудного захворювання, необхідно відзначити, що найбільш корисним буде вживання продуктів харчування з високим вмістом цинку і вітаміну С.

Крім цього, слід включити в раціон продукти, багаті вітаміном Е і В, так як вони забезпечують стимуляцію синтезу антитіл. Також рекомендується вживати їжу, що містить вітамін А, який сприяє регенерації ушкоджених слизових носоглотки.

У разі якщо для лікування ГРВІ застосовуються антибактеріальні препарати, необхідно включити в раціон продукти з біфідобактеріями.

Вживати їх варто і протягом декількох тижнів після повного одужання. Вони запобігають дисбаланс мікрофлори кишечника і дозволяють уникнути виникнення проблем з травленням.

І, звичайно ж, необхідно пити якомога більше рідини. Як вже говорилося, вона допомагає виводити токсини з організму і зменшує ознаки інтоксикації (головний біль, озноб і т. д.).

Дозволені продукти

Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?Багато хто задається питанням, що є при температурі та інших ознаках ГРВІ, щоб полегшити симптоматику. Як правило, найбільш гостро ознаки застуди проявляються в перші 2-3 дня.

У цей період можна вживати запечені яблука, нежирні йогурти (краще натуральні, без домішок), а також інші кисломолочні продукти.

В них міститься у великих кількостях білок і біфідобактерії, що забезпечує не тільки зміцнення імунітету, але й поліпшення травних процесів.

Крім цього, в період ГРВІ рекомендується вживати куряче м’ясо. У ньому також містяться важливі мікроелементи і білок, але при цьому практично відсутні тугоплавкі жири.Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?Також під час застуди слід віддавати перевагу:

  • квашеній капусті (у ній багато вітаміну С);
  • морепродуктів;
  • яйця;
  • каш (вівсяної, гречаної, рисової);
  • нежирним сортам риби;
  • овочів і фруктів;
  • трав’яним відварам.

Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?Рибу і овочі варто вживати щодня. Ці продукти забезпечують організм всіма необхідними речовинами, вони прекрасно поєднуються один з одним і не мають додаткового навантаження на травний тракт.

Нагадуємо, що вся їжа повинна готуватися на пару, з мінімальною кількістю спецій і солі.

Продукти які не рекомендуються

Слід уникати при застуді вживання наступних продуктів:

  • смажене і жирне м’ясо;
  • овочеві салати, заправлені майонезом;
  • парне молоко;
  • кисломолочні продукти з вмістом великої кількості жиру;
  • алкогольні напої;
  • кислі ягоди і фрукти;
  • свіжа капуста;
  • виноград;
  • груші;
  • зелений чай, кави.

Кращі протипростудні продукти і напої

Щоб процес одужання відбувався набагато швидше, рекомендується включити в раціон продукти, які не тільки забезпечують організм енергією, але і сприяють профілактики бактеріальних ускладнень на тлі ГРВІ:

  • цибулю і часник;
  • перець;
  • імбир;
  • мед.

Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?Так як у складі овочів з цього переліку містяться ферменти, які надають подразнюючу дію на слизові носоглотки, вживати їх слід в помірних кількостях.

Краще їсти їх у складі будь-яких страв і готувати з них цілющі напої. Вживання рідини в комплексі з цими продуктами буде більш ефективним.

Так, наприклад, дуже корисним вважається тепле молоко з медом і чай зі спеціями. Для приготування останнього використовують чорний крупнолистовий чай. Його заварюють звичайним способом, а потім додають в нього трохи меленого перцю і подрібненого імбиру.

Як годувати дитину при застуді

Дієта при застуді та ГРВІ у дітей нічим не відрізняється від дієти, показаної дорослим. Під час простудних захворювань їм також рекомендуються продукти харчування, в яких міститься багато білків, легкозасвоюваних вуглеводів, вітамінів і мінералів.

Свіжі фрукти, кисломолочні та молочні продукти, нежирні сорти м’яса і риби – основа раціону при ГРВІ у дітей. Обов’язковим є дотримання питного режиму і захист дитини від великого навантаження, як фізичного, так і емоційного.

Щоб їжа засвоювалася легше, їжа повинна бути рідкою консистенцією, з відварних або парових овочевих і м’ясних продуктів. Не варто примушувати дитину їсти насильно, якщо він не хоче.

Це буде викликати в нього роздратування, що негативним чином позначиться на його психоемоційному стані. А зайвий стрес під час хвороби небажаний, так як він відтягує момент одужання.Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?Годувати дитину потрібно маленькими порціями кожні 2-2,5 години.

Малюкові в період хвороби рекомендується частіше вживати:

  • овочеві пюре;
  • м’ясне суфле;
  • курячі і овочеві бульйони;
  • молочні каші.

Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?Так як вірусні інфекції часто супроводжуються підвищеною температурою, дитині необхідно багато пити рідини.

Замість звичайної води малюкові можна пропонувати м’ятний морс, фруктові соки, чай з медом і корицею.

Корисні поради

Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?Харчування при ГРВІ є важливим складовим терапії. Від того, як харчується людина під час хвороби, часто залежить, наскільки швидко він зможе одужати.

Харчування має бути збалансованим і забезпечувати організм всіма необхідними речовинами.Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?Для одужання всі корисні продукти, в яких містяться:

  • вітамін С;
  • вітаміни групи В;
  • вітаміни А і Е;
  • цинк і магній;
  • білки і вуглеводи.

Правила харчування при застуді та ГРВІ: що можна і чого не можна?Однак це не означає, що хворій людині доведеться повністю змінити свій раціон. Різка відмова від улюблених страв може негативно позначитися на його емоційному стані, що тільки продовжить шлях до одужання.

Тому повністю міняти раціон не потрібно, достатньо просто збільшити в ньому кількість корисних продуктів і звести до мінімуму вживання тих, що знаходяться в списку нерекомендовані.

Під час хвороби їжа повинна пробуджувати у людини апетит і бажання з’їсти її. Не варто силоміць примушувати його їсти, особливо якщо мова йде про дітей.

Щоб дієта була найбільш ефективною, можна також використовувати народні методи боротьби з ГРВІ.

Нетрадиційна медицина пропонує безліч рецептів приготування різних напоїв і засобів, які допоможуть зміцнити імунітет і прискорити процес одужання. Однак перш ніж їх використовувати, необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем.