Ангіна        01 Жовтня 2018        51         0

Печія в горлі – причини і методи усунення симптому

Виникає в горлі печія являє собою пекуче, хворобливе відчуття у верхній частині стравоходу, піднімаючись від шлунка до гортані.

Печіння вважається характерною ознакою езофагіту та рефлюкс-езофагіту, проте часто супроводжує і інших патологій шлунково-кишкового тракту.

Печія в горлі – причини і методи усунення симптому

Причини виникнення

Відчуття печіння з’являється на тлі слабкості сфінктера і підвищеної чутливості стінок верхнього відділу стравоходу.

При виснаженні слизових оболонок проникнення мінімальної кількості шлункового соку супроводжується вираженими неприємними відчуттями. Найбільш часті причини печії в горлі:

  • грижа стравохідного відділу діафрагми;
  • виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • гострий атрофічний гастрит;
  • езофагіт, рефлюкс-езофагіт;
  • відсутність ферментів і соляної кислоти в шлунковому соці;
  • звуження шлункового воротаря;
  • ускладнення хірургічних втручань в органи травної системи;
  • повне або часткове видалення шлунка;
  • хронічні запальні процеси у жовчному міхурі;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • аутоімунні патологічні процеси, наприклад панкреатит;
  • ендокринні порушення.

Печія в горлі – причини і методи усунення симптому

Ризик появи печії в горлі підвищується під впливом наступних факторів:

  • споживання великої кількості жирних, смажених, гострих і солодких страв, випічки, міцної кави та чаю, кислих овочів та фруктів, маринадів;
  • наявність шкідливих звичок;
  • постійні стреси;
  • зайва вага;
  • прийом деяких лікарських препаратів;
  • пізні терміни вагітності;
  • підвищені фізичні навантаження;
  • напади сильного кашлю;
  • носіння стискаючого одягу;
  • звичка лежати після їжі;
  • отруєння організму хімічними речовинами;
  • глистні інвазії.

Печія вимагає ретельної діагностики, т. к. з’являється із-за вроджених порушень в роботі травної системи, що потребують хірургічного втручання.

Чим небезпечна печія глоткова

Якщо печіння з’являється рідко, небезпеки для здоров’я вона не представляє. Проте регулярне виникнення неприємного симптому повинно стати приводом для звернення до лікаря. Постійна печія у горлі ускладнюється:

  • Проблемами з диханням. Звуження глотки сприяє появі постійного відчуття грудки в горлі, що заважає робити нормальні вдихи.
  • Опіком слизових оболонок стравоходу. Шлунковий вміст дратує тканини, сприяючи появі сильних болів.
  • Виснаженням організму. Процес споживання їжі може, з-за чого пацієнт втрачає апетит.
  • Внутрішніми кровотечами. Частий закидання кислого вмісту сприяє пошкодження великих судин.
  • Звуженням стравоходу. Загоєння виразкових дефектів супроводжується рубцюванням тканин, запущені форми стенозу стравоходу нерідко стають причиною летального результату.
  • Руйнуванням зубів. Зубна емаль відрізняється підвищеною чутливістю до кислот, часта печія призводить до її стоншення.
  • Езофагітом. Так називається хронічний запальний процес у слизових оболонках стравоходу. Існує кілька типів захворювання, що мають схожі симптоми — нудоту і блювоту, відрижку, болі при ковтанні.
  • Стравоходом Барретта. Захворювання, що вважається передраковим станом, що виникає при тривалій відсутності лікування. Характеризується зміною клітинної та форменого структур органу, багаторазово підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань.
  • Печія в горлі – причини і методи усунення симптому

    Лікування

    При скаргах на симптоми печії в горлі лікарі найчастіше рекомендують змінити спосіб життя і почати правильно харчуватися. Однак якщо печіння виникає на тлі якогось захворювання, прийому лікарських препаратів уникнути не вийде.

    Терапія підбирається індивідуально, тому перед тим, як отримати відповідь на питання, як позбутися від неприємного симптому, необхідно пройти обстеження.

    Печія в горлі – причини і методи усунення симптому

    Для швидкого зняття

    У печії в горлі причини можуть бути різними, однак швидкі способи усунення печіння застосовуються в будь-якому випадку. До найбільш ефективних засобів відносять:

  • Антацидні препарати (Маалокс, Ренні, Гевискон). Вони містять гідроксид алюмінію, кальцій і магній, швидко нейтралізують дію соляної кислоти. Запивати таблетки водою не рекомендується.
  • Розчин соди. На 200 мл теплої води беруть 1 ч. л. соди, ретельно перемішують і випивають дрібними ковтками.
  • Мед. При появі печії 1 ст. л. цього продукту розсмоктують, запиваючи теплою водою.
  • Молоко, м’ятний чай.
  • Насіння. При появі печії потрібно з’їсти, ретельно пережовуючи, 20 нежареных насіння гарбуза або соняшнику.
  • Картопляний сік. Овоч подрібнюють на тертці, після чого віджимають через марлю. Сік залишають на 3 хвилини, при палінні в горлі вживають 100 мл отриманої рідини.
  • Ці засоби підходять для однократного усунення неприємного прояви. Приносячи миттєве полегшення, вони підсилюють вироблення соляної кислоти в подальшому.

    Печія в горлі – причини і методи усунення симптому

    Лікарські препарати

    Часта печія у горлі є показанням до проходження медикаментозної терапії, що включає:

  • Прийом невсасывающихся антацидів (Фосфалюгеля, за альмагель). Препарати знижують кислотність шлункового соку, обволікають стінки стравоходу, захищаючи їх від руйнування.
  • Застосування антисекреторних засобів (Ранітидину, Омепразолу). Пригнічують секрецію соляної кислоти, які блокують дію гістаміну.
  • Прийом прокінетиків (Церукала, Урабета). Активізують моторику шлунка і кишечника, усувають відрижку і печію.
  • Введення ферментів (Креону, Мезима). Таблетки приймають під час їжі, що перешкоджає застою їжі в шлунку.
  • Розчин паленої магнезії. Для позбавлення від печії в горлі препарат приймають протягом 2 тижнів за призначеною лікарем схемою.
  • Урсофальк і Препульсид. Ліки застосовуються для лікування відкритого рефлюксу.
  • Печія в горлі – причини і методи усунення симптому

    Дієта й інші рекомендації

    Печія у горлі є показанням до внесення змін в раціон. Повністю рекомендують відмовитися від наступної їжі:

    • гострих овочів;
    • жирних і смажених страв;
    • гострих приправ;
    • томатів;
    • цитрусових;
    • міцної кави;
    • густих м’ясних бульйонів;
    • кислих яблук;
    • кондитерських і здобних виробів.

    В раціон включають рослинні масла і багаті клітковиною продукти. Для того щоб печіння в горлі не з’являлося в нічний час, не рекомендують приймати їжу пізніше, ніж за 2 години до відходу до сну.

    Те ж відноситься до занять спортом та інших видів діяльності, що передбачають вчинення нахилів. Рекомендується виключити куріння і споживання спиртних напоїв, прийом лікарських засобів, що підсилюють печію.