Застосування методів народної медицини вчасно застуди має широку поширеність. Більшість використовуваних методів безпечні, прості у виконанні і надають швидкий терапевтичний ефект за рахунок полегшення симптомів.
Використання молока з медом при болю в горлі — метод, перевірений часом.
Проте не кожна людина знає, чому цей смачний напій здатний полегшити стан хворого, як правильно його приготувати, і чи існують обмеження і протипоказання для застосування під час ангіни, ларингіту і фарингіту.
Користь молочно-медового напою
Корисні властивості меду зумовлені її багатим складом. Для людини з застудою найбільш актуальним є факт присутності в ньому фітонцидів, які ефективно борються з причиною запалення — мікробами.
Розмножуючись на слизовій гортані, вони викликають ті самі неприємні відчуття, які ми ідентифікуємо як біль, першіння або дискомфортом в горлі.
Крім цього, він містить велику кількість мінералів, вітамінів і амінокислот, які підтримують роботу імунної системи, дозволяючи їй ефективно боротися з недугою.
Молоко має поживні властивості, а також ефективно виводить з організму токсини, які у великій кількості утворюються при наявності запалення. Саме вони є провокаторами симптомів інтоксикації під час застуди: нездужання, сонливості, нудоти, головного болю.
Крім дієвості молока з маслом при болю в горлі, коктейль володіє прекрасними заспокійливими властивостями і допомагає нормалізувати сон, який вчасно захворювання нерідко порушений. Забезпечення повноцінного відпочинку і сну — необхідні для здоров’я завдання, допомагають швидше одужати.
Молоко і мед прекрасно поєднуються один з одним, крім того, мед прекрасно розчиняється в молоці, утворюючи цілющий напій.
Як працює лікувальний коктейль
Тепле молоко при болю в горлі обволікаючий запалену слизову оболонку горла ефект, а тваринний жир, входить в його склад, пом’якшує тканини. Тому людина миттєво відчуває полегшення болю і подразнення.
Мед від горла надає більш цілеспрямоване дію. По-перше, він має виражені протимікробні та протизапальні властивості, по-друге, він сприяє прискоренню процесу регенерації запаленої слизової, тим самим скорочуючи тривалість гострої форми хвороби.
І, нарешті, продукти бджільництва мають здатність зміцнювати капіляри на слизовій гортані. Під час запального процесу капіляри стають більш проникними, за рахунок чого частина рідини виходить за межі судинної тканини.
У медицині такий процес носить назву випіт, ми ж можемо говорити про утворення набряку, який викликає утруднення процесу ковтання, а в деяких випадках навіть призводить до задухи.
Таким чином, молоко від болю в горлі дійсно можна назвати ефективним і корисним допоміжним методом лікування.
Протипоказання до використання
Застосування молочного коктейлю може бути протипоказаним в тому випадку, якщо молоко і мед викликають непереносимість.
Протипоказаннями до вживання молока з медом під час застуди виступають:
- алергія на продукти бджільництва;
- непереносимість лактози;
- цукровий діабет (не рекомендуються і продукти бджільництва, та молоко);
- золотуха;
- наявність фосфатних каменів у нирках;
- вік до 2 років.
При наявності сумнівів слід порадитися з лікарем. Але як правило, відсутність протипоказань, висока якість і натуральність компонентів коктейлю з молока і меду для горла гарантує безпечне лікування.
Народне лікування болю в горлі
Лікування горла медом довело свою ефективність протягом багатьох років. Але важливо розуміти, що засоби народної медицини можуть надавати лише допоміжний ефект.
Тобто, застосування від горла молока з маслом, медом та іншими добавками допомагають лише зменшити вираженість симптомів хвороби, в даному випадку — пом’якшити слизову, усунути першіння і кашель.
Але не слід відмовлятися від етіологічного медикаментозного лікування.
У тому випадку, якщо біль у горлі має бактеріальний генез, симптоматична терапія без усунення самого провокатора патології може стати причиною небезпечних для життя ускладнень з боку імунної системи, серця, нирок і суглобів.
Найбільш ефективні рецепти на основі молока і меду від болю в горлі
Самий простий і універсальний спосіб приготування при болю в горлі виглядає наступним чином:
- необхідно взяти 1 склянку молока 2,5% жирності;
- підігріти його до температури близько 50 градусів;
- додати в нього одну столову ложку меду;
- ретельно розмішати.
Пити коктейль слід маленькими ковтками, таким чином, щоб рідина потрапляла на всю площу слизової зіву. Зазвичай достатньо однієї склянки, випитого на ніч.
Але при необхідності кратність прийомів можна збільшити, пам’ятаючи про обмеження:
- для дорослої людини — не більше 1 літра молока і 100 г меду;
- для дитини — не більше полулитров молока і 50 г меду.
Існує чимала кількість рецептів, як лікувати горло медом. Компоненти складів відрізняються в залежності від того, яке саме захворювання і який набір симптомів присутній у конкретної людини.
Наприклад, ангіна (тонзиліт) характеризується запаленням задньої стінки зіву і мигдаликів, при фарингіті патологічний процес локалізований переважно в гортані, а при ларингіті запалення схильні і голосові зв’язки.
Не можна додавати продукти бджільництва в гарячу рідину, так вони втрачають необхідні корисні властивості, і для горла молоко з медом буде мати мінімальну користь.
Припустимо застосовувати молоко і мед при вагітності?
Молоко з медом при болю в горлі у вагітних не тільки допускається, але навіть рекомендуються: це засіб допомагає швидко впоратися з застудою, за рахунок чого можна скоротити прийом медикаментозних засобів, не корисних для жінки в період вагітності.
Але рецепт можна застосовувати тільки після консультації з лікарем.
Важливо знати, що алергія на продукти бджільництва зустрічається дуже часто, а в період вагітності на імунну систему жінки виявляється сильна навантаження, яка може спровокувати появу алергічних реакцій на продукти, добре переносившихся до вагітності.