Ангіна        01 Жовтня 2018        220         0

Мед при ангіні – коли можна або не можна застосовувати, допомагає

Хоча продукти бджільництва володіють масою корисних властивостей, далеко не завжди і не всім вони показані. Народна чутка приписує меду цілюща дія від усіх хвороб.

Однак наукова інформація про продукт, як панацею, не існує. Розберемося, чи можна застосовувати при ангіні мед, у тому числі з молоком.

Мед при ангіні – коли можна або не можна застосовувати, допомагає

Корисні і шкідливі властивості бурштинового продукту

Користь меду, його імуностимулюючий вплив обумовлена вхідними в його склад компонентами – вітамінами, органічними кислотами, мікроелементами:

  • сахароза;
  • провітамін A;
  • фруктоза;
  • залізо;
  • фолацин;
  • пантотенова кислота;
  • вітаміни C, E, K, групи B;
  • кальцій;
  • магній;
  • цинк.

Разом з тим продукт володіє дратівливою і алергенним впливом на слизові оболонки. Тому його можна вживати людям, схильним до алергії, а також дітям без діатезу.

Продукт не можна давати малюкам до 3-річного віку. Через вміст великої кількості вуглеводів його не приймають діабетики.

Чи можна при ангіні мед

Любителям народної медицини нагадаємо, що ангіна буває вірусного, бактеріального та грибкового походження.

Важливо! Найсприятливіше середовище для існування бактерій, грибків – це тканини, що містять цукор. Глюкоза є енергетичним джерелом їх життя. При попаданні в ротову порожнину вуглеводів бактерії і грибки інтенсивно розмножуються.

Тому в гострій стадії мед при ангіні можна приймати, якщо вона викликана вірусом, що повинно бути доведено лабораторним шляхом. Але і в цьому випадку продукт бджільництва чинить подразнюючу дію на слизовий епітелій.

Мед при ангіні – коли можна або не можна застосовувати, допомагає

Саме тому посилюється больовий синдром при ковтанні, коли його застосовують на початку ангіни. Крім того, продукт сам по собі викликає алергічні реакції, що є причиною подразнення та дискомфорту в горлі.

Щоб не нашкодити собі, краще використовувати традиційне медичне лікування, призначене лікарем. По своєму досвіду доктор вже при огляді горла може визначити природу запалення і скаже, чи можна застосовувати мед для лікування ангіни в гострій стадії.

Мед при ангіні застосовують не в гострій стадії, а в період відновлення, коли необхідно підняти імунітет. Продукт бджільництва дійсно допомагає одужувати.

Він являє собою джерело корисних речовин, постачає ослаблий організм енергією. Прискорює регенерацію уражених мигдаликів після запалення.

Мед при ангіні – коли можна або не можна застосовувати, допомагає

Допомагає мед при ангіні

Лікувати ангіну медом слід після закінчення гострого запалення, коли лікування пацієнта спрямоване на відновлення епітелію мигдалин і життєвих сил. Саме в цей період природний антибіотик повною мірою надасть цілющі властивості:

  • благотворно впливає на обмінні процеси в мигдалинах;
  • знімає залишкові явища запалення;
  • активізує імунні процеси лімфоїдної тканини;
  • тонізує організм.

Однак не варто сподіватися на лікування ангіни медом.

Важливо! Основне значення в гострий період мають антисептичні спреї, антибактеріальні препарати. Для підвищення захисних сил у боротьбі з інфекцією необхідно добре харчуватися.

У меню повинні входити фрукти і овочі, легко засвоюваний білок, що міститься в рибі, яйцях, молочних продуктах. Молоко з медом від ангіни застосовується як додатковий засіб для закріплення комплексного лікування на стадії одужання.

Мед при ангіні – коли можна або не можна застосовувати, допомагає

Молоко з продуктами бджільництва

Лікарі дають відповідь тим, хто запитує, чи можна пити молоко з медом при ангіні. Поєднання цих речовин не приносить користі в таких ситуаціях:

  • Діатез у дитини схильність до алергічних реакцій у дорослих. При підвищеній чутливості організму доза алергену не має значення. Злий жарт може зіграти навіть крапля солодкого продукту.
  • Непереносимість лактози, що міститься в молоці, викликає болі в животі і розлад травлення.
  • Людям, страждаючим цукровим діабетом, мед з молоком під час ангіни тільки нашкодить. У цих пацієнтів продукт підвищує цукор крові, та ще може спровокувати приєднання бактеріальної інфекції.
  • Під час вагітності і лактації у дитини можуть виникнути алергічні реакції.

Увага! Іншим людям продукти бджільництва зміцнюють здоров’я в осінньо-весняний сезон, попереджають бактеріальні та вірусні захворювання.

Мед при ангіні – коли можна або не можна застосовувати, допомагає

Популярні рецепти

Більшість людей для профілактики простудних захворювань п’ють молоко з медом та іншими продуктами. Можна готувати напій з додаванням бурякового соку, куркуми, настою ромашки, кориці.

Для підтримки імунітету підходить напій з молока. Після підігрівання додають столову ложку меду і 3 ст. л. свіжовичавленого морквяного соку.

Під час застуди використовується напій з продукту бджільництва з відваром з шкаралупи волоських горіхів. Для його приготування:

  • заливають 2 ст. л. сухих перегородок склянкою води;
  • кип’ятять 10 хвилин на маленькому вогні;
  • після проціджування охолоджують до 50-60 °C;
  • додають 1 ч. л. меду.

Мед при ангіні – коли можна або не можна застосовувати, допомагає

Щоб позбутися від застуди, в день корисно випивати не менше трьох склянок напою за півгодини до прийому їжі.

Від кашлю допомагає тепле молоко з медом з чайною ложкою какао. Пити такий напій краще натщесерце 2-3 рази в день протягом тижня.

Продукти бджільництва використовуються у вигляді полоскання для горла при простудних захворюваннях. На основі відвару календули готують розчин з 1 ч. л. меду і 10 гр. вершкового масла. Процедуру роблять 3-4 рази на день при вірусної інфекції.

Для наступного складу розчиняють 2 ч. л. меду в склянці теплої води і додають ½ ч. л. свіжовичавленого соку алое. Полощуть ротову порожнину 3-4 рази на добу до повного одужання.

Деякі люди воліють розсмоктувати ложку меду, щоб пом’якшити і заспокоїти горло при грипі.

Мед при ангіні – коли можна або не можна застосовувати, допомагає

Продукти бджільництва – це лише допоміжний засіб у комплексному лікуванні дихальних шляхів. Найкорисніше дію продукт бджільництва надає в періоді відновлення після ангіни.

Під час гострого бактеріального запалення він сприяє розмноженню бактерій. Тому краще всього при ангіні звернутися до лікаря.