Нежить        27 Грудня 2018        156         0

Користь журавлини при застуді: рецепти приготування смачного ліки

Застуда застає людину завжди в самий невідповідний момент. Нездужання заважає повноцінно працювати, вести звичний спосіб життя, порушує всі плани. Аптечні медикаменти в деяких випадках викликають алергічну реакцію, що стає протипоказанням для їх подальшого застосування.

Користь журавлини при застуді: рецепти приготування смачного ліки

У ці моменти на допомогу приходить народна медицина рекомендує використовувати лікарські рослини. Одним з них є журавлина.

Особливо корисні лікувальні напої з цієї ягоди. Журавлина при застуді насичує організм вітамінами, підвищує імунітет. Також доведено її бактерицидну дію при різних видах запалень.

Зміст статті

  • 1 Корисні властивості журавлини
  • 2 Журавлина при застуді
  • 3 Рецепти з журавлиною від застуди
    • 3.1 Журавлинний морс
    • 3.2 В цукрі
    • 3.3 Ягоди з цукром
    • 3.4 Журавлино-цитрусова суміш
    • 3.5 Желювання журавлини
    • 3.6 Сушіння ягід
  • 4 Журавлина для дітей
  • 5 Кому не можна журавлину
  • 6 висновок

Корисні властивості журавлини

За класифікацією журавлина належить до вічнозелених квітковим рослинам родини Вересових.

Ягоди цієї рослини використовують повсюдно в кулінарії, медицині, для виготовлення косметичних засобів і так далі.

У рослині містяться:

  • аскорбінова кислота, яка допомагає посилити імунітет;
  • лимонна і яблучна кислота, що є антисептиками;
  • фруктоза і глюкоза, що забезпечують запаси енергії;
  • флаваноїди, надають бактерицидну дію;
  • вітаміни А, К1, В;
  • мікроелементи, що нормалізують всі процеси в організмі.

Користь журавлини при застуді: рецепти приготування смачного лікиТака кількість корисних речовин визначає унікальні властивості журавлини:

  • бактерицидна дія;
  • протизапальний;
  • жарознижувальний;
  • противірусна;
  • тонізуючий;
  • загальнозміцнюючий.

Вона багата калієм, тому здатна зміцнити серце, знизити артеріальний тиск і захистити серцево-судинну систему.

Журавлинні відвари і морси володіють сечогінною дією. Це дозволяє використовувати їх для лікування запалення сечового міхура і нирок.

Вживати журавлину рекомендують не тільки в лікувальних, але і в профілактичних цілях.

Також доведено її позитивний вплив на організм при відновленні після застуди.

Журавлина при застуді

При перших симптомах застуди лікарі рекомендують використовувати поряд з аптечними препаратами народні кошти. Ефективна в таких ситуаціях журавлина. Вона відмінно допомагає боротися з грипом і застудою.

Вчені довели антифлогистическое дію цієї цілющої ягоди, завдяки чому вона легко справляється з проявами недуги:

  • значним підвищенням температури;
  • запаленням горла;
  • нападоподібний кашлем;
  • ринітом;
  • слабкістю;
  • ломота в суглобах.

Користь журавлини при застуді: рецепти приготування смачного лікиЖуравлина від застуди стає справжнім порятунком у міжсезоння, коли різко зростає кількість хворих, а віруси поширюються дуже швидко. Ягода використовується не тільки в лікувальних цілях, але і для профілактики ангіни, отиту, сечостатевих інфекцій. Завдяки включенню її в раціон хворого людини можна звести до мінімуму ризики ускладнень після інфекцій.

Особливо корисна журавлина в останньому триместрі вагітності, коли жінка відчуває велике навантаження на сечовидільну систему. У цей час з’являються набряки, з якими успішно справляється ця ягода.

Вагітним журавлина рекомендується при застуді у вигляді різних напоїв, приготованих за популярним рецептами.

Рецепти з журавлиною від застуди

Традиційно її використовують при застуді у вигляді морсів, відварів, настоїв. Рекомендується використовувати з цією метою свіжу та заморожену ягоду.

При заморожуванні зберігаються всі корисні якості продукту. У зимовий час року вона особливо стане в нагоді в період інфекційних захворювань в якості профілактичного засобу. Журавлина виручить і тоді, коли людина вже застудився.

Для заморожування її підготувати дуже просто:

  • відбирають цілі і зіпсовані екземпляри;
  • промивають їх проточною водою;
  • просушують;
  • розкладають у спеціальні пакети для заморозки.

Можна заморожувати в будь-якої ємності, призначеної для цієї мети, а потім пересипати в пакети, щоб зручніше було зберігати. Взимку, не розморожуючи, ягоду використовують для випічки, компотів, начинок і так далі.

Варіантів приготування досить багато.

Журавлинний морс

Це один з найбільш популярних рецептів. Його готують не тільки в домашніх умовах.

В останні роки все частіше цей напій можна зустріти в меню кафе і ресторанів, а також на полицях супермаркетів в готовому і упакованому вигляді. Готують його просто:

  • ягоди (1 склянка) заливають холодною водою в такій же кількості;
  • кип’ятять близько 10 хвилин;
  • проціджують;
  • засипають в суміш 0,5 склянки цукрового піску;
  • варять ще 10 хвилин.

Після цього щодня використовують у кількості 250 мл 1 раз в день. Морс з журавлини вважається одним з найсильніших потогінних засобів, добре допомагає при лихоманці.

В цукрі

Користь журавлини при застуді: рецепти приготування смачного лікиУ цьому рецепті від застуди використовується цукор з розрахунку: на 1 кг ягід — 1 кг 500 г цукру. Журавлину миють, добре просушують і засипають в банку шарами: шар ягід від 3 см до 5 см заввишки пересипають цукром і так до верху банки.

Закочують кришками і зберігають у холодному місці, краще в холодильнику.

Ягоди з цукром

Користь журавлини при застуді: рецепти приготування смачного лікиЧисті і вимиті ягоди закладають у ємність з киплячою водою і відварюють не більше 7 хвилин для пом’якшення шкірки. Потім дзьоба витягають з води і просушують.

Після цього протирають за допомогою м’ясорубки до кашкоподібного стану. У суміш додають цукор з розрахунку на 1 кг ягід 1 кг цукру. Розкладають у банки під пластикові кришки. Зберігати рекомендується в холоді.

Журавлино-цитрусова суміш

Користь журавлини при застуді: рецепти приготування смачного лікиДля приготування необхідно: 1 склянку ягід, лимон і апельсин по 1 штуці. Всі інгредієнти пропускають через м’ясорубку, перемішують.

Можна вживати по 1 чайній ложці 3 рази в день. На початку захворювання можна приймати частіше. Суміш ефективно бореться з першими симптомами застуди.

Желювання журавлини

Користь журавлини при застуді: рецепти приготування смачного лікиЯгоди журавлини багаті пектином, що дозволяє їх желировать без використання штучних стабілізаторів. Для цього беруть 0,5 кг ягід і подрібнюють їх до появи соку. У масу доливають 0,1 л води, цукор і ставлять на вогонь, доводять до кипіння.

Кип’ятити рекомендується максимум десять хвилин. Отриману суміш розливають по формах. Вживають в остившем вигляді 2 рази на добу.

Желе під час хвороби чудово виводить токсини, знімає набряклість слизових оболонок носоглотки, зменшує біль в грудях при затяжному кашлі.

Сушіння ягід

Користь журавлини при застуді: рецепти приготування смачного лікиПлоди кип’ятять кілька хвилин, просушують і розміщують на деко так, щоб шар не перевищував по висоті двох сантиметрів. Сушити рекомендовано при 70 градусах протягом п’яти годин.

Необхідно обов’язково перемішувати кожні півгодини. По закінченні процесу ягоди остуджують і потім фасують. Сушені ягоди добре підходять для приготування напоїв в холодний сезон.

Ягоди, приготовані за будь-яким рецептом, повністю готові до вживання. Піддавати додатковій обробці їх не потрібно. Застосування журавлини при лікуванні застуди допоможе впоратися з хворобою швидко і без ускладнень.

Журавлина для дітей

Користь журавлини при застуді: рецепти приготування смачного лікиУ дитячому меню журавлина повинна бути присутньою в якості лише лікувальний, а й профілактичний засіб. Завдяки її щоденному вживанню в організм малюків будуть надходити необхідні вітаміни і мінерали.

Дітям віком до одного року потрібно вводити її в раціон обережно, як і будь-який новий прикорм. Починати потрібно не більше ніж з 1 чайної ложки. Якщо не виявлено алергії, то давати далі продукт можна впевненіше. З 12 місяців до 3 років вважається нормою вживання 10-20 грам ягід на день.

Особливо корисний для дитячого організму журавлинний морс. Цей вітамінний напій проходить термічну обробку, містить багато вітаміну С, який допомагає боротися з інфекціями. Лікарі рекомендують журавлинне желе від кашлю для дітей.

Кому не можна журавлину

Кожна людина знає, що використання у лікуванні натуральних продуктів сприяє швидкому одужанню. Але журавлина містить деякі речовини, які можуть згубно впливати на організм. Протипоказаннями до її вживання є:

  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • перший триместр вагітності;
  • алергії та індивідуальна непереносимість.

Краще всього перед застосуванням порадитися з лікарем.

Висновок

Користь журавлини при застуді: рецепти приготування смачного лікиЯгоди журавлини володіють цілющими властивостями, чудово підходять для лікування застуди та відновлення здоров’я. Вони добре зберігаються у свіжому і консервованому вигляді.

У період респіраторних захворювань журавлина допоможе дорослим і дітям збагатити організм вітамінами і впоратися з хворобою.

Напої з цієї ягоди добре знімають інтоксикацію, запалення, послаблює больовий синдром, знижують температуру. Журавлина при застуді – незамінна ягода!