Курячим бульйоном застуду лікували далекі предки, коли не було медикаментів, використовується цей продукт успішно і зараз. Тарілка гарячого супу є гарним засобом від нежитю, полегшує кашель, супроводжуючий респіраторні хвороби.
Коли віруси і мікроби проникають в організм людини, імунна система на боротьбу з ними посилає спеціальні клітини – нейтрофіли.
Вони поглинають чужорідні клітини і сам гинуть, при цьому виділяються токсини, розвивається запальний процес, на що організм людини реагує неприємними відчуттями. Бульйон з курки допомагає зменшити запалення, пом’якшити його прояви, відновити здоров’я людини.
Зміст статті
- 1 Корисні властивості курячого бульйону
- 2 Чим корисний курячий бульйон при застуді
- 3 Корисні добавки
- 4 Рецепти курячого бульйону
- 4.1 Смачні й корисні рецепти з гречкою
- 4.2 З цибулею
- 5 Кому не можна курячий бульйон
- 6 Загальні рекомендації
Корисні властивості курячого бульйону
При вживанні бульйону з курки, який легко засвоюється, людина помічає, що відчуває себе краще: проходить нежить, піднімається настрій. Але чим ще корисний курячий бульйон, знає не кожен.
Варені м’ясо відновлює сили після важкої хвороби. У ньому присутні вітаміни, багато корисних мінералів, які прискорюють обмін речовин в організмі, сприятливо впливають на нервову систему.
Поліненасичені кислоти розширюють судини, звуження яких призводить до перебоїв у роботі серця. Бульйон з курки корисний людям, що мають проблеми з кишечником. Під дією речовин, що містяться в ньому, швидше проходить запалення, загоюються рани, зміцнюються м’язи.
Чим корисний курячий бульйон при застуді
Респіраторні хвороби не тільки викликають нежить, супроводжуються чханням, закладеністю носа, але і негативно впливає на весь організм. Віруси, не зустрічаючи опору, з верхніх дихальних шляхів направляються в бронхи і легені, тому застуду не можна ігнорувати.
Про те, що тарілка гарячого курячого супу допомагає зігрітися, знають багато, але не тільки в цьому його користь для людини, хворого ОРЗ. В м’ясному бульйоні присутній цистеїн. Ця амінокислота природного походження виконує функцію антиоксиданту:
Бульйон при застуді у гарячому вигляді діє подібно інгаляції, позбавляє від кашлю і чхання, допомагає вилікувати хворе горло. Такий суп сприяє відновленню імунітету. Ось чому курячий бульйон корисно вживати, якщо людина застудився.
При варінні сухожиль і кісток в окріп потрапляють речовини, які сприяють усуненню запалення носової порожнини, знімають набряклість в горлі. Білок, що міститься в м’ясі курки, повертає організму енергію, яку він втрачає, вступаючи в боротьбу з вірусами і мікробами. Гарячий бульйон можна пити і при лікуванні застуди, і для профілактики.
Корисні добавки
Навіть якщо суп з свіжого курячого м’яса варити без овочів, не класти зелень, він допомагає усунути неприємні прояви, що супроводжують респіраторні хвороби. Продукт містить багато колагену, який робить позитивний вплив на органи дихання. Поїти простудившегося людини потрібно бульйоном не з кубиків, а зі свіжого м’яса, печінки та кісток курки.
Щоб поліпшити смак супу, додають різні інгредієнти. Овочі до того ж насичують організм вітамінами, прискорюють одужання. Одним з кращих засобів від застуди є лук, який полегшує біль, попереджає розвиток алергії.
Бета-каротин, яким багата морква, допомагає організму боротися з вірусами. Вітамін A активізує вироблення лейкоцитів, знищують мікробів, прискорює відновлення організму після хвороби.Перед закінченням варіння бульйон приправляють:
- лавровим листом;
- м’ятою;
- кардамоном;
- куркумою.
Ці спеції не тільки надають пікантність і насичений смак першого блюда, але і зміцнюють імунітет, допомагають в боротьбі з вірусами.
Рецепти курячого бульйону
Як приготувати суп, коли рукою є м’ясо, овочі і спеції, знає кожна господиня. Жінки роблять його з крупами, картоплею, квасолею, додають домашню локшину. Відвар з куркою використовується як для усунення симптоматики, що супроводжує респіраторні хвороби, так і в якості основи для перших страв. Користь приносить тільки свіже м’ясо, яке не піддавалося заморожування.
Приготувавши курячий бульйон від застуди по самому простому рецептом, можна позбутися хвороби за кілька днів. Для цього потрібно взяти:
- цибулину;
- морква;
- корінь селери;
- зелень петрушки;
- лавровий лист – 2 шт.;
- часник – 4-6 зубчиків;
- перець гіркий – 5 горошин.
Курку, якої достатньо 700 м, необхідно ретельно промити і відправити в каструлю, куди налита холодна вода. Ємність з м’ясом ставлять на плиту. Після закипання рідину зливають, наливають нову, кладуть цибулину.
Через 5 хвилин в каструлю висипають колечка моркви. Коли бульйон повариться ще чверть години, додають подрібнений корінь селери, петрушку.
В кінці приготування кидають спеції, лавровий лист, солять. Вийнявши м’ясо, бульйон залишають на вогні ще хвилин на 20, після чого проціджують і дають хворому в чашці.
Смачні й корисні рецепти з гречкою
Смачний і корисний суп виходить на курячому бульйоні з гречкою. Зварити його зовсім не складно:
Такий суп легко засвоюється. Для приготування потрібно цибулина, морква, 3 ложки крупи, 4 бульби картоплі, один невеликий окіст.
З цибулею
У народній медицині для лікування грипу та застуди використовується бульйон, який готується за наступним рецептом:
Бульйон проціджують через марлю і дають хворому члену сім’ї. У 100 г такого засобу від застуди трохи більше 20 грамів білка і близько 200 ккал. Курку дістають і розбирають, щоб приготувати з неї другу страву.
Відновити сили після хвороби допомагає суп, який варять з картоплі, вермішелі, а основою служить бульйон із курячого філе. М’ясо ретельно промивають, розрізають на шматочки і кладуть у каструлю об’ємом 3 л. Птицю заливають водою і варять півгодини.
Подрібнену цибулю просмажують на сковорідці декілька хвилин, додають натерту моркву, яку теж пасерувати.
Картоплю нарізати кубиками і відправляється в бульйон, а філе виймають і обробляють на частини. Наприкінці варіння в суп висипають овочі, додають перець, сіль, а потім вермішель, яку потрібно перемішувати, щоб вона не приклеїлася до стінок ємності.
Кому не можна курячий бульйон
Хоча страви, яку варять із стегенець або грудки, безсумнівно, корисні при застуді, до вибору основного інгредієнта потрібно ставитися серйозно. У бройлерах часто присутні антибіотики і гормони, свинець накопичується.
Ці речовини викликають алергію. Дітей віком до року не варто годувати бульйоном. Не рекомендують вживати супи, приготовані на основі концентрованого курячого відвару, при хронічних хворобах печінки, підшлункової залози. Відмовитися від бульйону необхідно при загостренні гастриту, при наявності патологій нирок і кишечника.
Загальні рекомендації
Народні поради допомагають прискорити лікування застуди, але щоб дієтичний бульйон не нашкодив, а приніс користь, його потрібно правильно варити. Для приготування бульйону годиться тільки молода свіжа курка, яку жодного разу не заморожували. Купувати такі продукти потрібно у перевірених виробників. Легкий бульйон для лікування застуди у дітей і дорослих треба варити з грудки без шкірки.
Густий суп, який допомагає відновити сили після хвороби, краще готувати з крилець і гомілки, додавати овочі. Під час варіння курки необхідно не тільки знімати піну, але і зливати воду і замінювати новою як мінімум 2 рази.
Користь курячого бульйону при застуді безсумнівна. При його вживанні дихальні шляхи звільняються від мокротиння, швидше проходить запалення в горлі. Гарячий бульйон сприяє відновленню сил, витрачених на боротьбу з патологічним процесом.