Нежить        27 Грудня 2018        116         0

Ефективність прийому вітаміну С при простудному захворюванні: добова норма і протипоказання

Вірусні інфекції щорічно косять тисячі людей, викликаючи захворювання, позбавляючи працездатності, а іноді навіть призводить до смертельних наслідків.

Ефективність прийому вітаміну С при простудному захворюванні: добова норма і протипоказання

Для попередження застуд в якості засобу профілактики багато вважають за необхідне приймати вітаміни. Найбільш корисною вважають вітамін С при застуді.

Зміст статті

  • 1 Корисні властивості вітаміну С
  • 2 Вітамін С при застуді і грипі
    • 2.1 Свідчення
    • 2.2 Протипоказання
  • 3 Добова норма
  • 4 Побічні дії та передозування
  • 5 У яких продуктах міститься цей вітамін
  • 6 Вітамін С для профілактики застуди

Корисні властивості вітаміну С

Вітамін С являє собою органічну кислоту, добре розчинну у воді. Він надходить в організм разом з їжею. Аскорбінова кислота необхідна організму, оскільки має кілька корисних властивостей:

  • бере участь в окисно-відновних процесах;
  • покращує кровотворення і згортання крові;
  • регулює обмін вуглеводів;
  • бере участь в синтезі колагену і стероїдних гормонів;
  • підвищує імунітет;
  • покращує засвоєння кальцію, зміцнює кістки і зуби;
  • прискорює загоєння ран;
  • бере участь в обмінних процесах інших вітамінів: А, В, Е;
  • сприяє виведенню токсинів;
  • уповільнює старіння організму;
  • активізує протизапальні і протиалергічні процеси.

Вітамін С при застуді і грипі

Використовувати вітаміни при застуді рекомендував ще у 70-х роках минулого століття нобелівський лауреат Полінг. Особливу увагу він приділяв аскорбінової кислоти, вважаючи, що її вживання у великих кількостях допомагає швидше впоратися з хворобою. Надалі його дослідження були підтверджені, і сьогодні вчені прийшли до висновку, що вітамін С при простудних захворюваннях:

  • скорочує терміни застуди, дозволяючи пацієнтам набагато швидше відновлюватися;
  • зменшує симптоматику застуди;
  • знижує ймовірність розвитку ускладнень.

Подібний ефект пов’язаний з дією речовини на організм. Так, аскорбінова кислота стимулює вироблення лейкоцитів, що борються з інфекцією. Крім того, вона запускає реакцію вироблення і викиду в кров білків інтерферонів, які є перешкодою на шляху вірусів.

Вітамін С зміцнює стінки судин і підвищує згортання крові, що ускладнює проникнення вірусів в організм та їх розповсюдження по ньому. Надаючи протизапальну дію і виводячи токсини, які утворюються при розвитку інфекції, речовина допомагає зменшити наслідки захворювання.

Також він змінює реакцію середовища на кисле, що сприяє знищення вірусів.

Однак, відповідно до рекомендацій лікарів, використовувати аскорбінову кислоту для лікування застуди та грипу, а також їх профілактики потрібно в першу чергу людям, які мають підвищені фізичні навантаження або довго перебувають в умовах знижених температур.

Саме для них прийом вітаміну найбільш ефективний, а для офісних працівників або домогосподарок вживання аскорбінки з глюкозою або в чистому вигляді не настільки дієво.

СвідченняЕфективність прийому вітаміну С при простудному захворюванні: добова норма і протипоказання

Показаннями до використання аскорбінової кисоты є симптоми авітамінозу:

  • слабкість і млявість;
  • запаморочення;
  • сонливість;
  • блідість шкірних покривів;
  • часті застуди.

В цьому випадку достатньо вживати напої чи страви, приготовані з продуктів з високим вмістом аскорбінової кислоти, або пропити курс полівітамінів. Ефективність прийому вітаміну С при простудному захворюванні: добова норма і протипоказанняТакож вітаміни потрібні при перших симптомах зараження ГРВІ або грипом:

  • нежиті;
  • сльозотечі;
  • головного болю;
  • підвищення температури;
  • кашлі;
  • чханні.

Використання аскорбінової кислоти саме при перших ознаках застуди буде найбільш ефективним, оскільки загальмує розвиток патогенних вірусів і мікробів, не даючи їм активно розмножуватися. При цьому організм людини встигає активізувати імунну захист і почати самостійно боротися із збудниками захворювання.

Протипоказання

Вітамін С необхідний кожній людині і повинен обов’язково надходити в організм, питання тільки в його дозуванні, яку не слід перевищувати. Особливо це стосується людей з підвищеною чутливістю до даної речовини, серед яких:

  • хворі на цукровий діабет;
  • гіпертоніки;
  • пацієнти з патологією нирок;
  • хворі з катарактою;
  • люди зі схильністю до тромбозів вен;
  • онкологічні хворі.

Таким пацієнтам не можна вживати понад рекомендованих норм. У той же час курцям і часто вживають алкоголь людям варто збільшити дозу вітаміну, оскільки в них він витрачається набагато активніше.

Добова норма

Добова норма для дорослої людини складає близько 70 мг, а для дитини — від 30 до 50 мг. Підвищувати дозу можна при:

  • підвищених фізичних і розумових навантаженнях;
  • вагітності;
  • підвищення епідеміологічних ризиків як засіб проти застуди;
  • патологіях печінки;
  • авітамінозах і швидкої стомлюваності;
  • кровотечах;
  • поганому загоєнні ран.

Ефективність прийому вітаміну С при простудному захворюванні: добова норма і протипоказанняДобова норма вітаміну С для здорової людини залежить від його віку і статі. Так, у чоловіків, як правило, більш високі навантаження, відповідно і доза аскорбінової кислоти повинно бути більше.

У сезон застуд вживання аскорбінової кислоти збільшується багаторазово. Рекомендована терапевтична доза для дорослої людини становить 500-1500 мг, тобто у десятки разів більше, ніж зазвичай. При цьому приймати її краще порціями, декілька разів на день, і не довго, до 3-5 діб.

Така схема прийому дозволить організму отримувати рівномірно речовина і відразу його витрачати на відновлення сил.

Побічні дії і передозування

Ефективність прийому вітаміну С при простудному захворюванні: добова норма і протипоказанняНезважаючи на гадану необразливість вітамінів, їх безконтрольний прийом може призвести до передозування. Це стосується навіть аскорбінової кислоти, яка швидко виводиться з сечею з організму, що слід враховувати при щоденному прийомі.

Побічні ефекти найчастіше пов’язані з алергією на вітамін або з вживанням його у великих кількостях. У таких випадках можуть спостерігатися такі симптоми:

  • запаморочення і слабкість;
  • безсоння;
  • сильний головний біль;
  • болі в животі, розлад стільця;
  • нудота і блювання;
  • печія;
  • алергічні висипання на шкірі.

У дітей побічні дії можуть проявлятися у вигляді підвищеної нервової збудливості і агресії, часто спостерігається свербіж, алергічні висипання на шкірі. При появі цих ознак слід не просто знизити дозування, а на якийсь час припинити прийом препарату.

Ефективність прийому вітаміну С при простудному захворюванні: добова норма і протипоказанняНаслідками неконтрольованого прийому можуть стати:

  • проблеми з нирками;
  • дефіцит вітаміну В12;
  • гіпоглікемія;
  • діабет;
  • порушення трофіки тканин;
  • недолік міді;
  • гострий кон’юнктивіт.

У яких продуктах міститься цей вітамін

Ефективність прийому вітаміну С при простудному захворюванні: добова норма і протипоказанняВживати аскорбінову кислоту фахівці рекомендують не у вигляді таблеток, а з їжею. Вешеств міститься практично у всіх рослинних продуктах, але є серед них рекордсмени за кількістю вітаміну С:

  • всі цитрусові, причому їх цедра містить більше вітамінів і інших корисних речовин, ніж м’якоть;
  • болгарський перець;
  • капуста всіх видів, при цьому варто згадати про такому чудовому продукті харчування, як квашена капуста, в якій зберігаються всі вітаміни і навіть при тривалому зберіганні не руйнуються;
  • чорна смородина. Можна використовувати як ягоди, так і листя, правда, під час приготування відвару корисні речовини частково втрачаються;
  • суниця;
  • шипшина;
  • зелень: петрушка, шпинат, кріп та інші;
  • картопля в мундирі;
  • помідори;
  • диня;
  • яблука;
  • персики та абрикоси.

Ефективність прийому вітаміну С при простудному захворюванні: добова норма і протипоказанняПрисутній вітамін С і в продуктах тваринного походження, таких як печінка і нирки, їх теж необхідно включати в харчування.

Для профілактики простудних захворювань і авітамінозу можна приготувати вітамінний відвар. Для цього потрібно термос і ягоди шипшини, глоду та горобини. Ягоди засипають у термос з розрахунку 2 столові ложки на 1 літр, потім заливаються окропом, термос щільно закривають і залишають на ніч. Вранці напій буде теплим і приємним на смак, він навіть не вимагає додавання цукру, оскільки солодкуватий за рахунок ягід глоду.

Вітамін С для профілактики застуди

Ефективність прийому вітаміну С при простудному захворюванні: добова норма і протипоказанняЯк показують дослідження, постійний прийом підвищених доз аскорбінової кислоти та інших вітамінів неефективний як профілактика грипу у застуди. Проте епідемії трапляються переважно в зимово-весняний та осінній періоди, коли спостерігається авітаміноз.

У такому випадку додатковий прийом аскорбінової кислоти допомагає відновити нормальний рівень вмісту вітаміну в організмі і, відповідно, підвищити його опірність впливу мікроорганізмів.

Крім того, використання вітамінів для профілактики застуди дає позитивні результати у дітей, що мають схильність до респіраторних захворювань. Для них в період сезонних загострень варто збільшувати дозу аскорбінової кислоти, однак треба попередньо порадитися з лікарем.

Багато результати досліджень говорять, що набагато ефективніше і корисніше для здоров’я використовувати синтетичні препарати, куплені в аптеці, а продукти з високим вмістом корисних речовин.

В період застуд можна заварювати чай з шипшини і листя смородини, регулярно їсти апельсини (при відсутності алергії на них), вживати салат із свіжої або квашеної капусти.

Ефективність вітаміну С в якості панацеї від простудних захворювань сильно перебільшена. Однак його позитивний вплив, особливо на людей відчувають підвищені фізичні та психологічні навантаження, безсумнівно.

Тому в раціоні кожної людини повинні бути продукти, що містять велику кількість даної речовини. Це допоможе уникнути авітамінозу та його наслідків – частих простудних захворювань.