Нежить        24 Серпня 2018        233         0

Дієта при гаймориті: яким має бути харчування і раціон

Основне завдання живлення при гаймориті полягає в поповненні організму поживними речовинами, мікро – і макроелементами. Дієта при гаймориті призначається з метою запобігання руйнування білків, зменшення інтоксикаційного синдрому, підвищення стійкості бар’єрів імунної системи. В якості самостійної терапевтичної методики дієта не запобіжить запалення пазух, однак, надасть сприятливий вплив при комплексному лікуванні.

Користь дієти

Дієта при наявності гаймориту націлена на боротьбу з мікроорганізмами, за рахунок збільшення прийому вітамінних препаратів. Правильне харчування позитивним чином позначається на динаміці відновлення організму після хвороби.

Серед плюсів відзначають наступне:

  • зміцнення імунної системи;
  • попередження руйнування білків;
  • зменшення синдрому інфекційного токсикозу.
  • Збалансований режим харчування має великий вплив при терапії, однак, надмірний вміст поживних речовин може стати причиною розладу належної роботи деяких органів.

    Основні складові раціону

    Харчування при гаймориті має бути добре збалансованим. Підбір раціону повинен виконуватися з урахуванням наступних рекомендацій:

    Дієта при гаймориті: яким має бути харчування і раціон

    • У пацієнтів з наявністю гаймориту синуситу спостерігається підвищений рівень кислотності в організмі. Важливо пити достатньо води в день, вживати зелень, шпинат, салат і банани.
    • Прийом солі потрібно скоротити до мінімуму, так як вона служить причиною накопичення води в тканинах, що призводить до збільшення набряклості.
    • Вітамін А є важливим складовим для будови слизових оболонок носоглотки. Хворим в помірній кількості має споживатися незбиране молоко, яєчний жовток, морква, гарбуз, помідори.
    • Після успішної терапії гострого гаймориту та полегшення симптомів, рекомендується перейти на трикомпонентну основну дієту. У раціоні повинні бути присутніми насіння, горіхи і зернові, овочі і фрукти.

    При гострій стадії захворювання, з підвищенням температури, краще скоротити до мінімуму прийом твердої їжі, переважно пити свіжі фруктові та овочеві соки. Корисний прийом морквяного, бурякового або соку огірка і шпинату. Також можна зробити коктейль, використовуючи 100 мл огіркового і бурякового соку, 200 мл соку шпинату 300 мл морквяного.

    Дієта при гаймориті: яким має бути харчування і раціон

    Після соків можна поступово переходити на збалансоване харчування, при цьому не вживати смажену їжу, продукти з вмістом білого цукру і крохмалю, пироги, кондитерські вироби, макарони, рис, білий хліб. Доповнити щоденний раціон часником і цибулею.

    Трав’яні чаї на основі череди, ромашки, звіробою допоможуть зволожити слизову і полегшити відтік слизу і дихання через ніс.

    Під час гострого перебігу захворювання, важливо регулювати баланс вітамінів і мікронутрієнтів. Під час обстеження, пацієнт здає біохімічний аналіз крові, за яким визначається концентрація найбільш важливих мікроелементів, таких як натрій, кальцій, калій.

    Користь фруктів і овочів

    При гаймориті у дорослих важливо внести в раціон достатню кількість фруктів і овочів. Серед фруктів перевагу варто віддати ананасам, які містять бромелайн, що знижує запалення в приносових пазухах.

    Дієта при гаймориті: яким має бути харчування і раціон

    Вживання цитрусових допустимо в помірних кількостях, так як лимони і апельсини можуть послужити причиною підвищення кислотності в організмі, що в даному випадку не бажано.

    Серед овочів лікарі відзначають морква, зелень, часник. Останній має короткочасним протизастійну впливом, тому терапевтично ефективний для пацієнта.

    У народній медицині йдеться про корисний вплив кореня хрону. Жування рослини в сирому вигляді призведе до очищення пазух і допоможе швидше впоратися з недугою.

    Продукти, які протипоказані до вживання при гаймориті

    Для полегшення симптомів протікання захворювання, важливо вилучити з раціону їжу, яка може погіршити гайморит.

    Дієта при гаймориті: яким має бути харчування і раціон

    Їжа, від якої краще відмовитися до повного одужання:

  • борошняні вироби — макарони, тістечка, торти, булочки і хліб з білого борошна;
  • рис;
  • білий цукор;
  • смажені продукти;
  • гострі спеції;
  • жирне м’ясо;
  • соління;
  • газована вода і підсолоджені соки.
  • З обережністю слід вживати масло, сир, мед, гриби, вино. Краще не зловживати спиртними напоями, так як їх прийом призводить до зниження захисних функцій організму. Серед продуктів, здатних загострити захворювання, також відзначають кава, чай, шоколад.

    При наявності індивідуальної непереносимості і алергічних реакцій, вживання деяких продуктів може призвести до набряку носоглотки. Тому раціон повинен складатися з урахуванням вищезазначених особливостей, бажано за погодженням з фахівцем. Також може знадобитися пройти обстеження і здати деякі аналізи.