Ангіна        01 Жовтня 2018        286         0

Дієта при ангіні – що можна їсти, правильне харчування

Ангіна або тонзиліт є запальним захворюванням, яке характеризується ураженням піднебінних мигдалин. Під час їжі їжа стикається з запаленими структурами, що призводить до виникнення або посилення больових відчуттів.

Дієта при ангіні – що можна їсти, правильне харчування

Для зниження вираженості дискомфорту в горлі, прискорення процесів відновлення тканин мигдаликів дуже важливим є такий захід, як правильне раціональне харчування при ангіні.

Загальні принципи харчування при ангіні

Запальний процес в мигдалинах може мати гостре або хронічне (затяжний) протягом.

При раціональному харчуванні має бути зведено до мінімуму фізичне, температурний вплив на мигдалини, що допоможе прискорити процеси відновлення (регенерація) тканин та зменшити вираженість запальної реакції.

Загальні дієтичні рекомендації повинні враховувати калорійність їжі, наявність необхідних вітамінів і мінералів в ній, що необхідно для достатньої функціональної активності імунітету.

Дієта при ангіні – що можна їсти, правильне харчування

Дієта при тонзиліті, незалежно від причини, тривалості і характеру запального процесу, повинна призначатися з урахуванням декількох обов’язкових загальних принципів:

  • Енергетична цінність страв повинна бути відносно невеликий, рекомендована добова кількість вуглеводів складає 250 г, білків – 70 г, жирів – 60 р.
  • З раціону виключаються легко засвоювані вуглеводи (солодке), так як глюкоза є сприятливим середовищем для більшості патогенних та умовно-патогенних бактерій, які можуть бути збудниками інфекційного процесу.
  • Дієта при ангіні повинна включати достатню кількість білків, необхідних для кращого функціонування імунітету. Кращими джерелами білків є нежирні сорти м’яса (курка), кисломолочні продукти.
  • У раціоні харчування при тонзиліті забезпечення організму належним кількістю вітамінів і мінералів краще всього проводити за рахунок рослинних продуктів у вигляді пюре або напоїв.
  • Страви краще варити, готувати на пару або тушкувати. Смажені страви приймати небажано.
  • Харчуватися потрібно часто (не менше 5-ти разів на день і невеликими порціями.
  • Рекомендована температура їжі від +30 до +40°C, що дозволить мінімізувати несприятливий вплив на запалені мигдалини.
  • Для обмеження і виключення механічного подразнення тканин мигдаликів вся прийнята їжа повинна бути подрібненої, м’якою і не містити твердих включень з гострими краями.

Перебіг захворювання часто супроводжується розвитком загальної інтоксикації, тому в людини погіршується апетит, що слід враховувати при складанні меню.

Не можна примушувати хворого їсти, особливо це стосується дітей, які у їжі більш вибагливі. Важливо стежити за достатнім надходженням рідини в організм, так як це буде сприяти швидкому виведенню токсинів.

Дієта при ангіні – що можна їсти, правильне харчування

Що можна їсти при ангіні

При гострому запальному процесі в мигдалинах призначається спеціальна дієта при ангіні. В якості оптимального варіанту для правильного харчування лікарі рекомендують дієтичний стіл 13, який застосовується при більшості інфекційних захворювань.

Він включає перелік страв, які можна їсти при ангіні:

  • Бульйони, зварені з нежирних сортів м’яса. Вони містять легко засвоювані білки і не надає подразнюючої дії на мигдалики.
  • Риба, переважно морських порід (горбуша, тріска, минтай), яка готується на пару, вона не повинна містити кісточок.
  • Нежирне м’ясо (кріль, телятина, курка), приготоване на пару або зварене.
  • Кисломолочні продукти у вигляді кефіру нежирного йогурту, сиру.
  • Яйця, зварені некруто, паровий омлет.
  • Хліб, бісквіт, нездобне печиво.
  • Пюре або рагу з овочів – кольорова капуста, картопля, буряк, морква, гарбуз, кабачки.
  • Свіжі стиглі, м’які фрукти або страви, приготовлені з них (пюре з сухофруктів, печені фрукти).
  • Напої – зелений чай, нежирне молоко, морси, компоти, негазована мінеральна вода.

Загальні дієтичні рекомендації і перелік дозволених страв знижують функціональну навантаження на органи системи травлення, а також дають можливість поліпшити загальний стан, погіршення якого зазвичай пов’язане з інтоксикацією організму.

Дієта при ангіні – що можна їсти, правильне харчування

Що не можна їсти при ангіні

Перелік страв, які не можна їсти при ангіні, є досить широким і включає:

  • Шоколад, солодощі, кондитерські вироби (питання стосовно того, чи можна їсти солодощі при ангіні, часто виникає у батьків дитини з ангіною).
  • Бульйони, супи, які включають жирне м’ясо.
  • Свіжий хліб.
  • Страви, до яких входять бобові культури, пшоно, перлову, ячну крупу.
  • Яйця, які були приготовані на сковорідці.
  • Деякі овочі (білокачанна капуста, редис, перець, редька, часник, цибулю, бруква) та гриби.
  • Насіння соняшника, які при ангіні подразнюючу механічне вплив на мигдалини.
  • Молоко, особливо з високим відсотком вмісту жирів, сметана, твердий сир.
  • Жирне м’ясо, до якого відноситься свинина, баранина, качка, а також ковбасні вироби.
  • Річкова риба з великою кількістю кісток, приготовлена копченням або солінням, консерви.
  • Цитрусові фрукти, сливи, вишні.

Важливо виключити прийом прянощів, маринадів, а також солінь. Зазвичай їсти такі продукти не можна при ангіні під час гострого перебігу патологічного процесу.

Дієта при ангіні – що можна їсти, правильне харчування

Меню для дорослих

Харчування при ангіні для дорослої людини включає загальні принципи, які відображені в столі 13 по Певзнеру.

Обов’язково повністю виключається прийом будь-яких алкогольних напоїв (включаючи пиво, вино).

Не рекомендується прийом кави, який чинить стимулюючий вплив на серцево-судинну систему, що на тлі інтоксикації може негативно позначитися на загальному стані людини.

Бажано відмовитися від куріння на весь період проведення терапевтичних заходів.

Дієта при ангіні – що можна їсти, правильне харчування

Харчування при різних видах ангін

Дієтичні рекомендації можуть мати певні відмінності залежно від форми ангіни:

  • Катаральна форма – гострий перебіг патологічного процесу, при якому призначається дієта 13 за Певзнером з обов’язковим приготуванням м’яких страв харчування.
  • Фолікулярна форма – патологічний процес, при якому утворюються невеликі вогнища гнійного процесу в мигдаликах. Це може супроводжуватися вираженою інтоксикацією, тому дієтичні рекомендації повинні обов’язково включати прийом збільшеної кількості рідини.
  • Лакунарна форма – дієта при гнійної ангіни в гострий період передбачає виключення будь-якої твердої їжі. Всі продукти харчування готуються у вигляді пюре, супу або бульйону. Якщо патологічний процес супроводжується набряком м’яких тканин, то кількість вживаної рідини тимчасово обмежується.

Дієта при ангіні – що можна їсти, правильне харчування

Дієта у разі хронічного тонзиліту у дорослих і дітей включає поступове розширення раціону. При цьому важливо виключити вплив несприятливих факторів на тканини мигдалин.

Виконання дієтичних рекомендацій при ангіні є важливим заходом, що дозволяє значно скоротити тривалість захворювання, а також уникнути перехід гострого запалення в хронічний патологічний процес.