Ангіна        21 Березня 2018        72         0

Не відчуваю смаку їжі і запаху при застуді – що робити

Застуда, вірусні інфекції, алергія часто супроводжуються ринітом. Ніс закладений, не дихає, тече «водичка», при цьому хворий скаржиться: «не відчуваю запаху, а коли їм, і смаку їжі». Патологія начебто дріб’язкова, і в переважній більшості всіх випадків безслідно проходить при зникненні нежитю.

Нетерплячі хворі, або панікери, починають «бити в барабани», вимагаючи у доктора повернути запах і смак, який пропав. У рідкісних випадках дійсно дані порушення можуть представляти проблему, що вимагає негайного втручання медицини.

Турбуватися варто лише тоді, коли нежить пройшов, ніс вільно дихає, набряклість спала, а дисфункція, пов’язана зі здатністю розрізняти запахи і смак залишається.

Розглядаються порушення проявляються по-різному, іноді у хворого спостерігається ослаблення здатності відчувати запахи і смаки (гипосмия), а буває хворий зовсім не відчуває будь-які аромати (аносмія).

Зник запах і смак при нежиті – можливі причини

Чому людей так турбує гипосмия? Адже більшість з нас прекрасно знають – набряк ніс, і тому не відчувається запах парфумів, а також інших запахів. Господиням важко готувати, тому що вони не можуть повноцінно відчувати смак їжі. Давайте перерахуємо можливі причини гипосмии, змушують пацієнтів говорити: «Не відчуваю смаку їжі, допоможіть все нормалізувати».

Такі порушення зазвичай пов’язані з наступними чинниками:

  • анатомічні патології (під час нежиті посилюють перебіг хвороби) – відносна причина;
  • застуда;
  • ураження вірусами і бактеріями слизової носових шляхів;
  • вплив алергенів;
  • вазомоторний риніт;
  • поліпи в носі;
  • новоутворення;
  • аденоїдні вегетації на тлі хронічного нежитю;
  • попадання токсичних речовин в ніс;
  • постоперационная аносмія або гипосмия на тлі риніту;
  • хронічний нежить;
  • синусити;
  • використання назальних крапель (при тривалому застосуванні);
  • поєднання нежиті і травм носових порожнин і ходів.

Не відчуваю смаку їжі і запаху при застуді – що робитиВсі ці перешкоди створюють стійку набряклість слизової носа, при якій нюхові клітини не можуть передавати сигнали в головний мозок, звідси і відсутність нюху.

Обнадіює те, що при риніті не завжди пропадає смак і запах, і не кожен хворий скаржиться, що повністю не відчуває цих відчуттів при нежиті. Навіть, якщо і є невелика проблема зі сприйняттям смаку і запаху, то, як правило, протягом тижня все нормалізується.

Коли ця дисфункція не проходить більш тривалий час, у будь-якої людини починається хвилювання, і з’являється питання: «Що робити – не відчуваю навколишні запахи і смак їжі вже більше тижня?»

Вичерпну відповідь можна отримати тільки у фахівця. Для цього потрібно звернутися на прийом до отоларинголога і пройти діагностичне обстеження.

Діагностика

На прийомі лікар проведе отоларингологічний огляд носа, горла і вуха. Якщо все в нормі, запропонує перевірити смак і нюх простим методом: дасть понюхати, наприклад, каву або пряність, а також запитає, чи не відчуває пацієнт смак їжі мовою під час прийому їжі. Лікар також може виміряти гостроту нюху спеціальним приладом – ольфактометром.

Крім лор органів проводять огляд стану язика і слизової порожнини рота, щоб виключити всі можливі патології, які ведуть до втрати смакових і нюхових якостей.

Не відчуваю смаку їжі і запаху при застуді – що робитиПри скрутній діагностики рекомендується більш складне дослідження – МРТ або КТ головного мозку.

За результатами діагностики плануються заходи по відновленню втрачених відчуттів.

Отже, давайте розбиратися, що робити, якщо безслідно зник смак і запах – як лікувати?

Методи відновлення втраченого запаху і смакових відчуттів при нежиті

Щоб швидко усунути всі прояви риніту, що протікає з функціональними або органічними порушеннями, краще відразу ж звернутися за кваліфікованою допомогою, де докладно можна отримати інформацію, який метод буде ефективним саме для вас.

Особливо слід бути уважними при наявності поліпів і новоутворень в носі, т. до. будь-які народні засоби чи лікарські препарати можуть спровокувати кровотечу або зростання пухлини. Ці патології повинні бути обов’язково диференційовані лором і знаходиться під наглядом у онколога.

При звичайній застуді, коли пропав смак і запах, допоможуть прості засоби, випробувані роками. Розглянемо їх.

Доступні і прості засоби для відновлення нюху і смакових якостей

За відгуками пацієнтів, які стикалися з цією проблемою, допоможуть наступні засоби доступні кожному:

  • Не відчуваю смаку їжі і запаху при застуді – що робитипромивання носа сольовими розчинами або фізіологічним розчином (купити в аптеці – дешевий засіб). Процедуру виконують до 5 разів на день. Об’єм розчину для кожної ніздрі становить 1-1,5 мл Сіль чудово знезаражує, знімає набряклість і запалення (на склянку води візьміть невелику щіпку солі);
  • вдихання ефірних парів (ароматерапія), звичайно за умови, що відсутня алергія. Добре підійдуть такі масла: евкаліпта, м’яти, кедра, лайма. Також за допомогою ефірних масел виконують легкий масаж перенісся і області гайморових пазух;
  • прополісні тампони, приготовлені в домашніх умовах. В емальованій каструлі розчиняють прополіс, вершкове і рослинне масло в співвідношенні 1:3:3. Масу слід остудити, і гарненько просочити нею тампони, які виготовляються з марлі. По черзі в кожну ніздрю вводять тампони на 10 хвилин. Метод використовується двічі в день. При нежиті прополіс відновлює втрачений смак, «нюх», їжа стають знову смачною, і хворий більше не говорить: «не відчуваю запахів і смак»;
  • прогрівання кистей, за рахунок поліпшення кровообігу, дозволяє поліпшити нюх дуже швидко. Для цього в невеликий тазик з водою (температура близько 40 градусів) опускають обидві руки і спокійно відпочивають. Теплу водичку постійно потрібно підливати, щоб підтримувати потрібну температуру.

По можливості можна пройти короткий курс парафінових «рукавичок», вони допоможуть при гипосмии, а також принесуть користь хворих суглобів рук.

Допоможуть повернути радість відчувати запахи і такі рецепти:

Буряково-медовий сік

На 100 мл свіжого соку беруть 0,5 ч. л. меду акації. Закапують по три краплі в кожний носовий хід тричі на день до відновлення нюху.

Стаття в тему – як застосовувати буряковий сік від нежитю.

Сік чистотілу

Свіжий сік розводять водою в пропорції 1:1. За допомогою піпетки розчин закапують в кожну ніздрю (2 краплі двічі на день). Деякі знахарі радять також використовувати сік цибулі, часнику, хрону, але тільки розведення слід виконувати більш високої пропорції 1:20 або 1:50. Всі ці засоби застосовуються обережно. Першу процедуру проводять тільки з закапування однієї краплі, і дивляться на реакцію. Якщо скарг немає – метод підходить.

Вдихання парів оцтових

Візьміть звичайну сковорідку, розжарте, і влийте 20 мл оцту. Сядьте поруч і вдихайте пари. Бажано надіти окуляри, щоб не різало очі.

Базилік, лаванда, м’ята, ялиця, евкаліпт – відновлять смак і запах

Не відчуваю смаку їжі і запаху при застуді – що робитиВідновити втрачений «нюх» і смак допоможуть ефіри базиліка. Візьміть звичайну лляну ганчірку, окропіте її ефірним маслом і покладіть поруч з подушкою перед сном. Така ароматерапія усуне набряклість слизової і налагодить всі функції носа та язика.

Лавандова і м’ятна олія, в кількості 3 крапель кожного, поміщають в 200 мл води (температура повинна бути близько 40-50 градусів). У цю суміш додайте ще 0,5 ч. л. лимонного соку. Всі інгредієнти ретельно перемішайте.

Хворий по черзі кожною ніздрею повинен вдихати пари, причому намагатися робити сильні затягування носом. Такий рецепт обов’язково допоможе вирішити проблему зі скаргою хворого: «не відчуваю смак їжі, запах не відчуваю».

Ялиця і евкаліпт також нормалізують нюх. На 200 мл (гарячої води) беруть суміш цих масел (по 3 калі кожного). Хворий починає робити форсовані вдихи кожною ніздрею. Процедуру проводять до трьох разів на день.

Цілюще порошок з лікарських трав

Якщо при застуді пропадає смак і запах, і хворий говорить, що нічого не відчуває, можна спробувати допомогти наступним чином.

Сушені трави: кмин, ромашка, м’ята, майоран, конвалія перемелюють на кавомолці. Всі рослини беруть у рівних частинах. Готовий порошок (20 грам) розчиняють у 500 мл води і доводять до кипіння. Дати суміші трохи постояти, і коли відвар охолоне до 50 градусів почати робити звичайні інгаляції. Час процедури 10 хвилин.

Навіть якщо смак і нюх налагодяться, ще кілька днів продовжувати ингалировать цим розчином. Процедуру виконують вранці і ввечері.

Що робити, якщо не відчуваєш смаку їжі

Поради щодо відновлення нюху з програми Малахова

У програмі Геннадія Петровича можна почути слушні поради від звичайних людей по лікуванню різних хвороб. До вашої уваги надаємо рекомендації, як налагодити нюх і смак. Отже, вони наступні:

  • змішуємо одеколон, краще потрійний, і столову ложку лимонного соку. Суміш розчиняємо у 200 мл теплої води. З марлі готуємо невеликі серветки, складені в три шари. Просочуємо їх у цілющому розчині і укладаємо на перенісся. Час процедури близько 7 хвилин. Таке лікування проводять вранці і ввечері. Курс не менше тижня.
  • змішати і вдихати кілька трав: кмин, майоран, календулу. Терапію проводити до поліпшення стану;
  • бальзам «Зірочка» наноситься на три точки: середина чола і по обидві сторони перенісся. Курс лікування становить 5-7 днів. Хворі відзначають швидке відновлення нюху;
  • цікавий метод був розглянутий в одній з передач: до носа за допомогою лейкопластиру прикріплюють мідні монети, причому тільки 1961 року, або алюмінієві пластини. Автор цієї ради запевняє, що спосіб вельми ефективний;
  • у лляні мішечки поміщаємо велику кам’яну сіль і пісок (ідеально підійде морський кварцовий). Перед тим, як насипати суміш в мішечки, її попередньо нагрівають на сковороді. Готові мішечки прикладають до перенісся. Час процедури складає приблизно 20 хвилин. Як тільки хворий почне відчувати запахи і смак, процедуру одразу ж відміняють.

Традиційні методи відновлення нюху та смаку

На запитання пацієнта: «Лікарю, що робити, якщо при нежиті абсолютно не відчуваю смак їжі, а запах і зовсім зник?», швидше за все лікар відповість: «Тиждень поспостерігаємо, вам потрібно заспокоїтися і відпочити». Зрозуміло, така відповідь буде тільки після огляду, коли нічого страшного лікар не виявить.

Навіть такі стани як паніка і депресія заважають відновитися будь-яким функціональним збоїв в організмі. Не забувайте, виснажена нервова система може накоїти чимало лиха в організмі. Тому тільки повний спокій, розслаблення і гарний настрій принесуть одужання. Медитируем, займаємося дихальними методиками, дивимося комедії – працюємо на позитив.

  • Захищаємо дихальні шляхи від токсинів. Інколи втрачається нюх внаслідок попадання на слизову парів побутової, будівельної чи іншої хімії. Тому будь-які роботи із застосуванням шкідливих речовин проводите у спеціальних масках-аспираторах.
  • Витаминизируем організм. Включіть в раціон лимон, хурму, горіхи, фейхоа, журавлину. Можна придбати і аптечні вітамінні комплекси, наприклад, супрадин або його аналоги.
  • Усуваємо алергози. Нормалізуємо харчування, виключаючи алергени. При сильній набряклості в носі призначають протиалергічні краплі і таблетки, призначення проводить алерголог.
  • Не відчуваю смаку їжі і запаху при застуді – що робитиСауна – женемо хвороба. Хворому потрібно гарненько пропотіти. Якщо немає можливості відвідати сану або лазню, приймете гарячу ванну (температура води близько 37 градусів). У воду можна додати настої календули, м’яти, евкаліпта, шавлії, чебрецю. Кілька таких процедур при застуді позбавляють від проблеми, коли хворий не відчуває смак їжі і запах ароматів.

    Санація носа і горла. Іноді хронічна інфекція в носоглотці не дає хворому позбутися рецидивуючого нежиті, і у хворого періодично виникає гипосмия. Для усунення бактеріальної флори проводиться бакпосев, який визначає потрібний препарат для знищення мікробів.

    Іноді застосовують звичайні антисептики або антибактеріальні краплі – изофру або полидексу.

    Також можливе наступне лікування:

  • Хірургічне лікування. Якщо у пацієнта є хірургічні патології – поліпи, новоутворення, анатомічні викривлення, швидше за все, буде призначено оперативне втручання, а потім постоперационная терапія.
  • Фізіотерапія – гелій-неоновий лазер, УФО, УВЧ, магнітотерапія.
  • Киньте палити і зловживати спиртним. Надмірне зловживання цими згубними звичками на тлі нежиті призводять до стійкої втрати смакових якостей та запаху, тоді хворий не відчуває смак їжі і погано сприймає аромати.
  • Усуваємо лікарську алергію. Багато людей страждають хронічними захворюваннями. Наприклад, гіпертонією, хронічним бронхітом, астмою, діабетом та іншими. Не дивно, що щодня вони приймають лікарські препарати, причому жменями.
  • На тлі простуди йде додаткове навантаження на організм, з-за зниження імунітету, і внутрішні органи аллергизируются. Можливо, тривалий прийом будь-якого із засобів і є пусковим механізмом порушення смаку і нюху.

    Що робити, якщо пропало нюх

    Висновок

    Часто пацієнтів мучить питання: «Чому коли хворієш, то не відчуваєш аромат і смак їжі змінився?». Мається на увазі, звичайно, звичайна застуда. Все гранично просто. Головний ворог – набряклість носа, усунення якої повністю відновлює нюх і смак. Ставитися до цієї проблеми потрібно спокійно, все пройде, коли нежить відступить.

    Якщо соплі пройшли, а людина все одно не відчуває ароматів і смак їжі бажає бути кращим – слід негайно відвідати отоларинголога. Будьте здорові!