Кашель        10 Серпня 2018        10         0

Дієтичне харчування при ангіні у дітей і дорослих

Дуже важливо, щоб харчування при ангіні було підібрано правильно. Людина, у якого запалення зазнали гортанні тканини, повинен дотримуватися щадної дієти, щоб не спровокувати у них ще великі пошкодження. Крім того, вся їжа хворого повинна бути легкою, щоб не навантажувати печінка, бореться з токсичними продуктами життєдіяльності патогенних мікроорганізмів.

Зміст:

  • Особливості харчування при різних формах ангіни: гнійної, вірусної, бактеріальної

  • Рекомендації щодо організації правильного і корисного харчування хворого

  • Чим годувати дитину при ангіні?

  • Що можна їсти при ангіні?

  • Що необхідно виключити з раціону?

Особливості харчування при різних формах ангіни: гнійної, вірусної, бактеріальної

Крім медикаментозного лікування людині з гострою формою тонзиліту необхідно посилення питного режиму та корекція харчового раціону. Велика кількість рідини, краще всього, якщо це будуть трав’яні чаї та розбавлені натуральні соки, посприяє якнайшвидшому виведенню з організму токсинів, а правильно підібрана і приготована їжа при ангіні допоможе відновити сили ослабленого патологічним станом організму. Але, як відомо, запальний процес, що протікає в горлі, ускладнює будь ковтальні руху і робить їх хворобливими, а токсичне отруєння організму значно знижує апетит.

Дієтичне харчування при ангіні у дітей і дорослих

Корисне та дієтичне харчування при ангіні

Різновидів тонзилітів багато, бактеріальний, вірусний, гнійний, і всі вони мають ряд загальних ознак – біль у горлі, втрата апетиту, загальна слабкість. В той же час кожен тип захворювання супроводжується дещо відмінною від інших видів специфічною симптоматикою. У зв’язку з тим, що корекція харчування спрямована на її пом’якшення і загальне зміцнення сил організму, дієта при ангіні будь-якої форми з одного боку схожа, а з іншого має деякі відмітні ознаки.

Залежно від цього дієтичні рекомендації при різних формах тонзиліту мають наступні особливості:

  • катаральна, вірусна ангіна. Пацієнтам призначають стіл №13 по Певзнеру, що застосовується при гострих інфекційних захворюваннях. Ця дієта призначена для досягнення оптимального рівня щадіння органів травлення і включає в себе м’які, протерті страви. Також цей стіл призначений для швидкого виведення токсинів, які є продуктами життєдіяльності патогенних мікроорганізмів, та стимуляції захисних сил організму.
  • Фолікулярна форма. Вона характеризується появою на мигдалинах гнійних вогнищ, що супроводжується вираженою інтоксикацією. Основний дієтичної рекомендацією при цій формі захворювання є посилення питного режиму. Причому збільшувати кількість споживаної рідини слід за рахунок протизапальних трав’яних чаїв.
  • Лакунарна, гнійна форма. У гострий період патологічного стану необхідно повне виключення твердої їжі. Їсти при ангіні такого типу слід бульйони, напіврідкі каші та пюре. Якщо гнійний процес спровокував сильний набряк гортані, то рекомендується тимчасово обмежити кількість рідини, що вживається.
  • до змісту ↑

    Рекомендації щодо організації правильного і корисного харчування хворого

    Скласти правильний раціон для людини, хворого ангіною, не складно. Достатньо враховувати кілька нюансів. Основні особливості, які має харчування при ангіні, полягають у підвищенні апетиту, недопущення появи в області запалення додаткових пошкоджень і зниження хворобливих відчуттів.

    Дієтологи виділяють кілька принципів організації харчового раціону хворої людини:

  • дрібність. У зв’язку з тим, що апетит хворої людини знижений, йому слід запропонувати їсти маленькими порціями, але частіше, ніж зазвичай, 5 або 6 разів на день.
  • Щадіння. Їжа повинна бути приготовлена на пару або відварити у воді, а потім, у разі необхідності, розім’яті. Кращими стравами для початку трапези будуть рідкі каші і киселі, обволікаючі слизову і не допускають її роздратування. Категорично не рекомендується вживати будь-які дряпають горло продукти, сухарики, чіпси, насіння, і їсти всухом’ятку.
  • Термічна захист запалених тканин гортані. Всі страви повинні мати кімнатну температуру. Вживати гарячу, обпалює пошкоджену слизову, і холодну, здатну спровокувати загострення, їжу пацієнтам з тонзилітом не рекомендується.
  • Регулярність. Харчування при ангіні у дорослого передбачає прийом їжі в один і той же час. Єдиний режим харчування необхідно зберігати до повного одужання. Це допоможе організму швидше переробляти їжу, а хворому легше переносити хворобу.
  • Смакова стимуляція. Щоденне харчування при ангіні у дітей та дорослих має включати улюблені пацієнтом страви, здатні посилити порушений апетит, але насильно годувати хворого, особливо якщо це стосується дитини, категорично не рекомендується. У разі повної відсутності апетиту слід запропонувати людині, у якого діагностовано тонзиліт, випити чашку кефіру підвищеної жирності.
  • Варто знати! Поширене серед багатьох людей думку, що при тонзилітах необхідно пити гаряче, частково помилково. Гарячий чай треба пити тільки на початкових стадіях захворювання, поки горло не запалене, а тільки злегка почервоніли, але загальна симптоматика, нежить, кашель і температура, присутній. Після переходу патологічного стану в гостру форму будь гаряче питво категорично заборонено.

    до змісту ↑

    Чим годувати дитину при ангіні?

    Харчування при ангіні у дітей має деякі нюанси. Як правило, у малюка будь-які різновиди цього ЛОР-захворювання провокують повну втрату апетиту. Така реакція, на думку фахівців, цілком природна для дитячого організму, тому їжа, запропонована дитині, повинна бути смачною і висококалорійної. На запитання батьків про те, що можна їсти при ангіні дитині, дієтологи рекомендують звернути увагу на такі страви, як знежирений некислий сирок, добре розварені напіврідкі каші, овочеві і фруктові пюре, курячий суп. Щоб нормалізувати роботу травної системи малюка, а також уникнути подразнення запаленої слизової його гортані, фахівці рекомендують батькам дотримуватися декількох обов’язкових при цьому захворюванні правил.

    Дієта при ангіні у дітей складається з урахуванням таких правил:

  • при відсутності у крихітки апетиту ні в якому разі не примушувати його їсти через силу. Краще в цей час посилити питний режим за рахунок трав’яних чаїв з медом, що допоможе вивести з організму токсичні речовини і знизить інтоксикацію.
  • У щоденному меню хворого дитини повинні бути відсутніми відомі алергени, наприклад, полуниця. Навіть якщо малюк ніколи не страждав від алергії, ослаблений хворобою організм може зреагувати на них негативною реакцією.
  • Вся їжа, запропонована хворим дітям, повинна мати м’яку консистенцію і бути нейтральною на смак. З раціону малюка необхідно прибрати всі солоні, мариновані і кислі страви. Журавлина і гранат при ангіні, незважаючи на те, що вони у великій кількості містять вітамін C, допомагає боротися з хворобою, категорично заборонені дітям.
  • Варто знати! Багато батьків цікавляться, чи можна їсти солодке при ангіні. Відповідь педіатрів на нього однозначна. Всі рафіновані продукти, торти, тістечка, цукерки, шоколад при ангіні категорично заборонені. Замінити їх слід медом. Цей продукт бджільництва не тільки поліпшить смак страв, пропонованих маленькому ласуни, він ще дуже корисний. У натурального бджолиного меду є властивість вбивати хвороботворні мікроорганізми і підвищувати імунітет. До того ж цей продукт здатний обволікати слизову гортані, що сприяє зменшенню болю і полегшує ковтання.

    до змісту ↑

    Що можна їсти при ангіні?

    Харчування при ангіні передбачає застосування спеціального дієтичного раціону. Це стіл № 13, суть якого полягає у вживанні в їжу відмінно засвоюваних, здатних викликати напад апетиту і низькоалергенних продуктів.

    Дієта при ангіні повинна передбачати наступні нюанси:

  • у щоденному меню обов’язкові курячі бульйони і супи різні. Вони ситні, легко вживаються, не викликаючи посилення болю при ковтанні, і добре сприймаються ослабленим хворобою організмом. Їх можна їсти з розмоченими сухарями з пшеничного хліба, але не батона.
  • Рибу і м’ясо пацієнтам з тонзилітом слід вживати у вигляді парових котлеток, фрикадельок, суфле або запіканок. Всі другі страви повинні подаватися з соусом.
  • Каші краще всього готувати напіврідкими, з геркулесу, гречки або манної крупи. Краще всього після повного розварювання крупи додатково протерти її, щоб не залишилося грубих частинок.
  • Хлібні і макаронні вироби хоча і не перебувають під забороною, але до їх вибору слід підходити уважно – хліб повинен бути вчорашній, а макарони тільки дрібні.
  • Незбиране молоко під час гострого тонзиліту вживати не рекомендується. Краще всього пити знежирені кисломолочні продукти. Вони дуже корисні тим, що сприяють відновленню пригнобленої антибіотиками мікрофлори кишечника. Харчування при ангіні у дітей має обов’язково включати живі продукти, термін зберігання яких не більше 7 діб, йогурти.
  • Яйця пацієнтам з тонзилітом можна їсти тільки у вигляді парового омлету або звареними некруто.
  • Овочі обов’язково відварюють і подрібнюються до пюреобразного стану. Фрукти допустимо їсти свіжими, але вони обов’язково повинні бути солодкими і натертими на дрібній тертці.
  • Варто знати! Якщо у людини досить часто запалюються мигдалини, то він намагається розробити власну систему харчування. Хтось воліє вживати солоні бульйони, так як сіль зменшує больові відчуття, а деякі їдять морозиво, так як холод, на їхню думку, заморожує запалені ділянки. Але отоларингологи категорично не рекомендують експериментувати таким чином, так як це може посилити запальний процес і спровокувати посилення інтоксикації.

    до змісту ↑

    Що необхідно виключити з раціону?

    Проблеми з ковтанням і болючість в горлі є специфічними проблемами тонзилітів, тому харчування при ангіні повинно бути спрямоване на їх рішення. Питання про те, що не можна їсти при цьому захворюванні, актуальне для багатьох пацієнтів, тому на ньому варто зупинитися докладніше. Неправильне харчування при ангіні у дітей і дорослих здатне спровокувати посилення больового синдрому або привести до підвищення температури тіла.

    Серед заборонених при цьому недугу продуктів виявилися:

  • смажені та жирні страви, перенавантажуючі печінка, яка і так працює в посиленому режимі, щоб впоратися з надмірною кількістю токсинів.
  • Кислі продукти і всі види консервації, що містять оцет. Вони надають підвищене подразнюючу дію на запалені тканини горла.
  • Копчену і гостру їжу. Вона також посилює навантаження на печінку і загострює хворобливі відчуття в області горла.
  • Грубу їжу. Категорично не рекомендується вживати сушки, сухарі, жорстке м’ясо, цільнозернові каші. Дані продукти будуть подразнювати слизову, залишаючи на ній маленькі ранки, які під впливом патогенних мікроорганізмів швидко загноятся.
  • З напоїв неприпустимо вживати газовану воду, кислі соки і морси, кава, міцний чай і алкоголь.
  • Одночасно з корекцією харчового раціону рекомендується лікування ангіни народними засобами. Воно значно підвищить ефективність медикаментозної терапії і прискорить процес одужання. Але перш, ніж починати використовувати в терапевтичних цілях трав’яні відвари, необхідно проконсультуватися з лікарем. Це допоможе уникнути можливих побічних ефектів.

    Будьте здорові!